Op de Westerheide was woensdag een kleine brand.
Op de Westerheide was woensdag een kleine brand. Foto: Bastiaan Miché

Nog altijd 'code oranje' in 't Gooi

Algemeen

REGIO - De kans op natuurbranden in 't Gooi en de Vechtstreek blijft ondanks de regenbui van gistermiddag groot. Nog altijd geldt daarom 'code oranje'. "Als je gaat graven blijkt de grond nog kurkdroog", vertelt een brandweerwoordvoerder.

Bovendien was de bui van gisteren rond 17.30 uur vrij plaatselijk: op sommige plekken ging het flink tekeer, elders viel nauwelijks een druppel, vervolgt de zegsman. "Er is nog wel een flink aantal buien nodig. Bovendien hebben we ook met de wind te maken. Daardoor droogt de grond na een bui ook weer snel op."

Voorlopig blijft het dus alarmfase 1. De boswachters maken daarom overuren om natuurliefhebbers er onder meer op te wijzen dat er een stookverbod geldt. Dat verbod geldt onder meer voor barbecues en vuurkorven. Daarnaast wordt roken in het bos en op de hei ook afgeraden. De brandweer reageert extra alert als er nu een natuurbrand zou ontstaan. Er wordt met extra mankracht en materieel uitgerukt als er brand ontstaat.

 Ondanks de droogte van de voorbije dagen waren er nog niet heel veel brandjes. Afgelopen week was er een brandje op de Westerheide tussen Hilversum en Laren. Maar deze was snel geblust. 

Uit de krant