Foto: Bastiaan Miché

Stichting begraafplaatsen en crematorium lijdt groot verlies

HILVERSUM - Er moet flink geld bij als het gaat om Stichting begraafplaatsen en crematorium Hilversum. Het verwachte tekort van bijna 200.000 euro blijkt veel hoger te zijn dan in 2016 was voorzien. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok spreekt in de raadsinformatiebrief over een negatief saldo van 483.000 euro over de periode van 14 juli tot en met 31 december van vorig jaar. Daar blijft het niet bij, want ook in de bedrijfsvoering moeten de zeilen worden bijgezet.

Een jaar na oprichting blijkt het financieel en ook qua bedrijfsvoering allesbehalve op rolletjes te verlopen. Vooraf was al gerekend op rode cijfers. Op basis van de begroting voor het eerste half jaar was op de totale exploitatie al rekening gehouden met een tekort van 196.000 euro. Uit de jaarrekening 2016 blijkt nu dat dit bedrag vele malen hoger uitvalt: 483.000 euro.

Gehalveerd
Tegenvallende inkomsten uit begraven is een van de oorzaken van de diepe rode cijfers. Zo is vorig jaar bijvoorbeeld het aantal begrafenissen op de Noorderbegraafplaats aan de Laan 1940-1945 gehalveerd: van 82 naar 40. Daar voegt de stichting nog een voorspelling aan toe: 'Onder gelijkblijvende omstandigheden dan wordt ook in 2018 een negatief resultaat verwacht'. Daarnaast geeft de stichting aan zich verslikt te hebben in de hogere opstart- en personeelskosten.

100 procent benut
De cijfers hadden nog ongunstiger kunnen uitvallen als het crematorium vanaf dag één niet zo goed gedraaid had. Vanaf 1 augustus loopt het crematorium aan de Kolhornseweg goed, zo blijkt uit de verstuurde brief. De beschikbare capaciteit is met 100 procent benut. Dat heeft geresulteerd in een omzet van 179.000 euro, die niet was opgenomen in de begroting.

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten