Afbeelding
update

Politie: 'Geef tientjesman geen geld'

Politie

HILVERSUM - Laat hem vooral niet binnen, wees wat scherper en geef hem geen geld. Dat is het advies van de politie Midden-Nederland als het gaat om de man die al tijden van deur tot deur gaat in Hilversum en overal 10 euro vraagt.

In de volksmond heet hij al ‘de tientjesman’. Hij is al eventjes actief in Hilversum, getuige de berichten op Facebook. Zo stond hij gisteren aan de deur bij een woning aan de Berlagelaan en vandaag is hij gezien op het Melkpad.

Ziek
Zijn werkwijze is altijd hetzelfde. De man belt aan en vervolgens houdt een zielig verhaal op. Smoezen die hij gebruikt zijn dat hij zichzelf heeft buitengesloten of dat zijn moeder ziek is en dat hij geld nodig heeft voor een treinkaartje. Aan het einde vraagt hij steevast om 10 euro.

Niets strafbaars
De politie zegt dat de man niets strafbaars doet. “We kunnen hier niet zo heel veel aan doen. Het is een civiele zaak”, aldus een politiewoordvoerder.

Tips
Wel snapt het korps dat zijn werkwijze tot ergernis kan leiden. Daarom geeft de woordvoerder enkele tips. Niet binnenlaten, beter en langer doorvragen en vragen om een ID. “Wees slim en doe het niet. Als de man nergens meer gehoor krijgt, dan houdt het op.”

Meldingen
Volgens de politie zijn er geen meldingen binnengekomen over de 'tientjesman'. Dat blijkt uit navraag van HilversumsNieuws. De woordvoerder meldt dat het goed kan zijn dat de wijkagent(en) wel op de hoogte zijn. 

Uit de krant