Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Buurt woedend over megaschermen Ziggo

Buurt / wijk

Hilversum - Bewoners van de Noorderweg, pal tegenover het gebouw van Ziggo op het Media Park, zijn woedend over de megagrote schermen op het pand van de kabelexploitant. "Het lijkt Broadway wel", zegt bewoonster Alice Karhof.

Een kleine maand terug werden de schermen geplaatst. Wie sindsdien langs het Media Park rijdt, kan bij de Mies Bouwmanboulevard de felle kleuren niet missen. De bewoners dachten toen de schermen er aanvankelijk waren - ze hadden de vergunningaanvraag vorig jaar gemist - dat het om een tijdelijk iets zou gaan. Er vinden immers wel vaker evenementen plaats op het Media Park (Top2000, Open Studio Dagen) waardoor zij overlast ervaren. Maar dat is altijd tijdelijk.

Daar is in dit geval geen sprake van. Critici kunnen nog denken dat de overlast wel meevalt. De afstand tussen Ziggo en de woningen is toch pakweg 75 meter. Bovendien ligt er nog een spoorrails tussen en staan er groene bomen. Bewoners vrezen echter dat wanneer de bomen hun bladeren verliezen, de lichtoverlast verder toeneemt.

Verschillende bewoners, waaronder Karhof, hebben een klacht ingediend hierover bij de gemeente. Ook willen zij een afspraak maken met wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening, Vergunningverlening en Handhaving). "Het is belachelijk dat ons dit wordt aangedaan."

Ziggo vroeg in november vorig jaar de vergunning aan voor twee schermen met een totaaloppervlak van 99,5 vierkante meter op het gebouw bij de ingang van het Media Park. In de zes weken die volgden, kwam er geen enkel bezwaar binnen bij de gemeente, aldus een woordvoerder.

Begin dit jaar is er vervolgens een meting geweest naar de gevolgen van de verkeersveiligheid van de schermen. Die zou niet in gevaar komen, was de conclusie. Er komt nog een onderzoek naar mogelijk 'lichtvervuiling', meldt de zegsman. "En de wethouder is doorgaans bereid om met bewoners in gesprek te gaan."

De bewoners weten wel wat er uit dat laatste onderzoek komt. Zij worden nu al - terwijl de bomen nog enigszins bescherming bieden - in hun woonkamer geconfronteerd met de felle beelden. Bovendien, stellen zij, is het totale oppervlak van de schermen groter dan de aangevraagde 99,5 vierkante meter. "Of Ziggo is stout geweest of de gemeente heeft zitten slapen", concludeert Alice Karhof. "Het schijnt zo fel naar binnen. Ik kijk de hele tijd tegen die kop van Rob Kamphues aan."

Ziggo is echter niet van plan het scherm uit te zetten, blijkt uit de reactie van een woordvoerder. "Er is een heel traject aan voorafgegaan en we voldoen aan alle voorwaarden."

Uit de krant