Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Raad Hilversum stemt unaniem in met aangepast plan Monnikenberg

Zorg

HILVERSUM - De gemeenteraad van Hilversum heeft woensdag unaniem ingestemd met het geactualiseerde bestemmingsplan Monnikenberg. Hiermee is de weg vrij om het gezondheidspark, onderwijs en tevens woningbouw en natuur op Monnikenberg te realiseren.

In 2013 ging de gemeenteraad unaniem akkoord met dit plan, maar begin dit jaar zijn door de initiatiefnemers op Monnikenberg enkele inhoudelijke wijzigingen op het masterplan voorgesteld. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) ging daar in juli mee akkoord. Met die gedeeltelijke wijzigingen wordt de kwaliteit op het gebied van zorg, wonen, landschap en natuur behouden, vinden B&W. 

De initiatiefnemers hebben inmiddels diverse vergunningen aangevraagd en (deels) gekregen, zoals bijvoorbeeld de voor hun betreffende omgevingsvergunning voor de bouw. Merem gaf onlangs het startschot voor de bouw van de school voor speciaal onderwijs (van De Kleine Prins). Ook HPG Hilversum zal nog dit jaar starten met de bouw van de woningen. Tergooi maakt dit jaar het ontwerp tot in detail gereed en start volgende week met de bomenkap en aanpassingen op het terrein. 

De partners op Monnikenberg, Tergooi, Merem, HPG Hilversum en het Goois Natuurreservaat hebben de afgelopen jaren achter de schermen voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van Plan Monnikenberg. Zowel Tergooi als Merem besloten voor gefaseerde nieuwbouw. Onder andere die keuze en ontwikkelingen in de zorg en woningmarkt hebben geleid tot enkele aanpassingen van Plan Monnikenberg.

De gemeenteraad is akkoord met deze actualisatie. Daarmee is het geactualiseerde bestemmingsplan nu definitief vastgesteld. Het gebied ten zuiden van Tergooi krijgt een landschappelijker karakter met minder dominante bebouwing. Er wordt namelijk gekozen voor gebouwen die qua vormgeving goed passen in het groen, waaronder het nieuwe parkeergebouw, het nevengebouw en het RAV-gebouw.

Merem start bij haar gefaseerde plan met het realiseren van een schoolcampus met zorg; als eerste de school voor speciaal onderwijs en een behandelplein voor kinderrevalidatie. Een deel van het terrein van Merem komt vrij voor woningbouw. In het plan is de zorgboulevard vervallen; Tergooi en Merem groeperen hun nieuwbouw rond 'boskamers' waarbij veel bestaande bomen worden ingepast.  

Ook voor HPG Hilversum is na een marktverkenning een aanpassing gedaan in het plan: er komt een gevarieerd woningbouwprogramma met ook laagbouw in een landschappelijke setting, in plaats van alleen hoogbouw. Het totale aantal vierkante meter bebouwing neemt af ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Het aantal woningen gaat van 125 naar 110 die worden ontsloten via de bestaande laan.

Bestaande routes die het gebied doorsnijden worden ingepast met de aangrenzende bomen. Het Douglas sparrenbos wordt vervangen door het oorspronkelijke heidelandschap en voegt zo een nieuw milieu toe.  

Voor het GNR zijn er geen aanpassingen: het GNR gaat de komende jaren haar Natuur- en Landschapsplan Landgoed Monnikenberg realiseren. GNR zal, in samenwerking met provincie, Hilversum, ProRail en andere partijen, meewerken aan de ecologische inpassing van de HOV-verbinding en de aanleg van de natuurbrug die het landgoed verbindt met Anna's Hoeve. Daartoe zal GNR enkele grondstroken ruilen voor andere natuurgrond onder de voorwaarde dat middelen worden vrijgemaakt voor onder meer maatregelen voor versterking van de natuur op het landgoed Monnikenberg.

Ook realiseert Rijskwaterstaat een faunatunnel onder de A27. De natuurbrug Anna's Hoeve en de faunatunnel Monnikenberg vormen tezamen met de natuurinrichting en inpassing van infrastructuur een ecologische verbinding 'De Groene Schakel' tussen de Centrale Heuvelrug (De Vuursche) en het Gooi.

De fasering van de realisatie van plan Monnikenberg leidt tot een kleine aanpassing van de ontsluitingsstructuur. De hoofdentree van het gezondheidspark blijft aan de Soestdijkerstraatweg. De meeste bezoekers van het gebied, zowel van Tergooi als van Merem worden zo snel mogelijk de parkeergarage ingeleid. Ook de ontsluitingsweg buitenom blijft langs de rand van het gebied lopen met een OV-halte bij het ziekenhuis.

Het verkeer voor de school voor speciaal onderwijs loopt via de huidige entree van Merem, in plaats van de Van Riebeeckweg zoals eerder beoogd. De ontsluiting naar het woongebied van HPG Hilversum loopt via haar eigen laan die aansluit op de hoofdontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg. Spoedeisende hulpdiensten van Tergooi kunnen tevens gebruik kunnen maken van deze laan om de Spoedeisende Hulp te bereiken, wat daarmee een alternatief biedt in geval van calamiteiten op andere routes.

De woningbouw op het terrein van Merem krijgt, zoals ook oorspronkelijk beoogd, een eigen ontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg. Om het rustige karakter op het landgoed van GNR te waarborgen, komen er geen nieuwe toegangen. Het landgoed blijft toegankelijk vanaf de bestaande Kloosterlaan.  

Uit de krant