Brandweer in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand.
Brandweer in actie tijdens een uitruk voor een heidebrand. Foto: Bastiaan Miché

'Het werk van de brandweer staat onder druk, daar wordt aan gewerkt'

Bedrijven

HILVERSUM - Brandweermensen in de regio Gooi en Vechtstreek zijn in grote mate trots op hun vak. Een mooie uitslag als je weet dat het al jaren rommelt bij de brandweer. Het werk staat onder druk en dat is ook te merken. Zo geeft 66 procent aan dat er een onderbezetting is op de vrijwillige kazernes. Een score die beduidend hoger ligt dan het gemiddelde. Fons Hertog: "Het werk van de brandweer staat onder druk, maar daar wordt aan gewerkt."

De cijfers komen uit het Belevingsonderzoek Repressief Brandweerpersoneel dat in opdracht van het Veiligheidsberaad is gehouden in mei en juni en waarvan de resultaten nu bekend zij. Door de brandweermensen die zich bezighouden met het actief blussen van branden werden maar liefst 235 vragen beantwoord over hun werk.

Burgemeester Fons Hertog uit Huizen is portefeuillehouder Brandweer van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en licht de cijfers toe. "Wij werken bij de brandweer veel met vrijwilligers, anders is de brandweerzorg niet te betalen. Dat geeft beperkingen. In de dagdienst zijn er posten die de opkomst niet kunnen garanderen. Daarom wordt er geschoven met beroepskrachten om deze gaten te vullen."

In het onderzoek geeft 60 procent dan ook aan regelmatig extra diensten te draaien om die gaten in het rooster op te vullen. Een probleem dat al langer bekend is bij de regiobrandweer en waar ook al aan wordt gewerkt. Zo werden er deze zomer extra mensen ingehuurd en ging de brandweer aan de slag met het experimenteren met flexibele voertuigbezetting.
 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant