De aanwezigen bij de ondertekening werden rondgeleid door gemaal Laapersveld.
De aanwezigen bij de ondertekening werden rondgeleid door gemaal Laapersveld. Foto's: Margot Brakel

Nieuw waterbergingsgebied bij Huydecopersweg

Natuur en Milieu

HILVERSUM - "Ik ben trots op de integrale aanpak die we samen afspreken in deze overeenkomt: we hebben een oplossing voor de afvoer van overtollig hemelwater in Hilversum-Oost, maar bieden in het nieuwe waterbergingsgebied ook ruimte aan natuur en recreatie." 

Dat zei milieuwethouder Nicolien van Vroonhoven dinsdag bij de ondertekening van de deal voor een nieuw waterbergingsgebied ingericht bij de Huydecopersweg in Hilversum (zie foto hieronder). Deze waterberging, die de komende jaren wordt ingericht, maakt de afvoer van overtollig hemelwater uit Hilversum-Oost mogelijk.

De overeenkomst, ondertekend door de provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Vitens en dus de gemeente Hilversum, vond niet toevallig plaats in Gemaal Laapersveld in Hilversum. Dat is de plek waar de waterberging wordt aangesloten op het bestaande watersysteem.

Drooglegging
In Hilversum-Oost is op dit moment weinig plaats voor het opslaan van overtollig hemelwater. De drooglegging van de Laarder Wasmeren is een van de oorzaken hiervan. De nieuwe waterberging moet dit probleem oplossen en verder zorgen voor een structurele oplossing voor de afvoer van interceptiewater van Vitens. Dit water wordt na zuivering via de bestaande vijvers verpompt naar de waterberging Huydecopersweg waar het weer wordt geïnfiltreerd in de Hilversumse bodem.

Eind 2016 maakten Rijkswaterstaat, de Gemeente Hilversum en het Goois Natuurreservaat afspraken over de aanleg van een fietspad en een fietstunnel in het gebied. Deze worden onderdeel van de fietsroute ‘Rondje Hilversum’. Verder heeft ook de natuur baat bij de afspraken: door de verbreding van de A27/A1 komt een stuk gebied vrij voor natuurontwikkeling.

Sluitstuk
De ondertekening is niet alleen het startsein voor de inrichting van een nieuw waterbergingsgebied, maar vormt ook het sluitstuk van het Convenant Anna’s Hoeve. Veel projecten, waaronder het bouwen van een nieuwe rioolwaterzuivering en het saneren van de Laarder Wasmeren zijn al uitgevoerd. De nieuwe waterberging, met bijbehorende waterinrichtingsmaatregelen, vormt het sluitstuk hiervan.

Wie doet wat?
De gemeente Hilversum gaat de pompen en leidingen aanleggen en beheren. De provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Vitens leveren een financiële bijdrage. Het terrein voor het project Huydecopersweg, inclusief de nieuwe waterberging komt binnenkort beschikbaar bij de reconstructie van de A27. Rijkswaterstaat verzorgt de inrichting, in overleg met de gemeente Hilversum en het Goois Natuurreservaat.

Uit de krant