GAK-gebouw in eerste kwartaal 2018 tegen de vlakte
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wimar Jaeger bij de onthulling van het muurgedicht 'Ik Wacht' dat sinds begin 2017 hangt op het GAK-gebouw.
Wimar Jaeger bij de onthulling van het muurgedicht 'Ik Wacht' dat sinds begin 2017 hangt op het GAK-gebouw. (Foto: Bastiaan Miché)

GAK-gebouw in eerste kwartaal 2018 tegen de vlakte

HILVERSUM - Het hart van de erfgoedclubs huilt, terwijl anderen opgelucht adem halen. Het voormalig GAK-kantoor gaat in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar plat.

Dat is het besluit dat het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft besloten. Hun voorstel in om het werk van architect Onno Greiner in de eerste maanden van 2018 te slopen en gelijk de ruimte in te richten voor herinrichting voor te bereiden.

Kelder
Niet alles lijkt te verdwijnen. Het gemeentebestuur wil de parkeerkelder onder het gebouw houden, mits dat technisch mogelijk is.

Eigendom
Het pand, volgens vele Hilversummers het lelijkste van het dorp, is sinds december 2016 eigendom van de gemeente. Politiek gezien is er nauwelijks draagvlak om het gebouw te behouden.

Ietwat laat
De commissie Noord-Holland van Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft meerdere, ietwat late, pogingen ondernomen om het oude GAK-kantoor te laten staan. Deze club is van mening dat het pand eenvoudig gerenoveerd kan worden of herbestemd kan worden.

Studenten
Studenten van de HKU hebben hiervoor plannen gemaakt en gepresenteerd. Morgen praten zij over hun ideeën met wethouder Wimar Jaeger hierover. Die vindt dat er goede plannen zijn ontwikkeld, maar niet haalbaar voor het GAK-gebouw.

Date
Wat het gemeentebestuur betreft, staat het gebouw op een cruciale plek voor de herontwikkeling van het Stationsplein. Er is maar een mogelijkheid: een date met de sloopkogel.

Budget
Om het pand tegen de vlakte te gooien, is nog wel behoorlijk wat geld nodig. Het college heeft in het investeringsprogramma 2018 hiervoor een bedrag van bijna 800.000 euro gevraagd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>