Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Leerlingen Roland Holst schrijven 1345 brieven tijdens actie Amnesty

Algemeen

HILVERSUM - Wordt het enorme aantal van 1616 brieven dat de leerlingen van het A Roland Holst College tijdens de schrijfmarathon voor Amnesty International vorig jaar schreven dit jaar overtroffen? Het antwoord daarop was maandagmiddag nee.

Uiteindelijk stopte de teller bij 1345 brieven. Dat kwam echter vooral, doordat de school al om 13.15 uur de deuren sloot, zodat leerlingen voor de enorme sneeuwval die zou komen thuis waren. "Gezien het mindere aantal lesuren, is 1345 een geweldig resultaat", zegt begeleidend docent Lotte Tiesing. 

Zondag 10 december was de dag van de rechten van de mens. Een dag later poende wethouder Eric van der Want van onderwijs de wereldwijde schrijfmarathon op het A. Roland Holst College. Leerlingen uit alle klassen schreven vervolgens brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan.

Deze uitdaging is georganiseerd door de secties maatschappijleer en Nederlands en de mediatheek. "Dit past ook heel goed in het kader van burgerschapsvorming, een belangrijk speerpunt van onze school", aldus Thomas Klijnstra, docent maatschappijleer en initiatiefnemer op het Roland Holst.

Amnesty International leverde informatie aan over een aantal onterecht vastzittende gevangenen en geen of een oneerlijk proces hebben gekregen. De leerlingen kozen dan één of meerdere van deze gevangenen uit en schreven een brief, die gestuurd werd naar de autoriteiten in de betreffende landen.

Mede door deze wereldwijde schrijfmarathon is de afgelopen jaren 40 procent van de onschuldige gevangenen weer vrijgelaten.

Uit de krant