Floris Voorink.
Floris Voorink. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse villabuurt krijgt mogelijk toch gewenste scherm

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Lange tijd leken de acties van bewoners uit de West-Indische buurt voor een geluidsscherm langs de verbrede A27 - ter compensatie voor de massale bomenkap - op niets uit te draaien. Maar sinds het bezoek aan de Tweede Kamer vorige week samen met wethouders Nicolien van Vroonhoven en Floris Voorink zit er schot in de zaak.

Dinsdag ging een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met een voorstel om de buren van de snelweg richting Utrecht te compenseren met een geluidsscherm. Rijkswaterstaat meende tot dusver steeds dat een scherm niet nodig is en nu al aan alle geluidsnormen wordt voldaan. Nu meent echter ook de Tweede Kamer dat de bewoners wel degelijk last ondervinden van de kaalslag in hun buurt en het toenemende aantal auto's op de A27.

Onzeker is echter wel of het scherm er komt. Wel steunde de gemeenteraad van Hilversum maandagavond unaniem een motie om - wanneer de Kamer akkoord zou gaan met het voorstel - bij te dragen in de kosten voor de pakweg 2,5 miljoen euro dure geluidswand.

Aan wethouder Floris Voorink nu de taak om tijdens een overleg met het Rijk en de provincie Noord-Holland duidelijk te maken dat Hilversum een bijdrage wil leveren. De wethouder gaat graag het gesprek met Den Haag en Haarlem aan. Of de provincie wil betalen, is nog maar de vraag. Maar, vond Voorink, gedupteerde Elisabeth Post is met de verkoop van Crailo verlost van een hoofdpijndossier en kan nu misschien wat terugdoen.

Uit de krant