De koopzondag hoort bij de schaalgrootte en functie van Hilversum, is de mening van centrummanager Kjeld Vosjan.
De koopzondag hoort bij de schaalgrootte en functie van Hilversum, is de mening van centrummanager Kjeld Vosjan. Foto: Bastiaan Miché

‘Iedere week koopzondag moet in het systeem komen’

Politiek

HILVERSUM - Voor iedereen gaat het wennen worden. Dat de winkels in het centrum in 2018 iedere zondag - in ieder geval in de eerste maanden van het nieuwe jaar - open zijn, moet in het systeem komen van ondernemers en bewoners.

Voor centrummanager Kjeld Vosjan is dit een logische stap voor Hilversum. Dat de winkels elke zondag open kunnen, is onderdeel van het versterken van het centrum.

Van zondag 7 januari tot en met zondag 6 mei is het iedere zondag koopzondag in Hilversum. "Eigenlijk zijn we al begonnen", meldt Vosjan. Vanaf november kan het publiek iedere zondag inkopen doen in het centrum. Die lijn wordt in 2018 doorgetrokken.

Een paar weken terug heeft het college van burgemeester en wethouders namelijk de aanvraag van de Stichting Centrum Hilversum gehonoreerd. Het verzoek was om alle achttien beschikbare koopzondagen direct op te nemen in 2018 in de hoop dat de nieuwe gemeenteraad een besluit neemt over een nieuw voorstel.

Ondernemers moeten de keuze hebben om iedere zondag open te kunnen gaan. Dat is goed voor Hilversum, geeft de centrummanager aan. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van het centrum; een ontwikkeling die de laatste jaren in gang is gezet. Hilversum krijgt hiermee de kans om de eigen inwoners en mensen uit de omgeving weer naar het centrum te trekken. Wie nu wil shoppen op zondag vertrekt bijvoorbeeld naar Almere, Amsterdam of Amersfoort. "Misschien haalt het ook wel een beetje de druk weg van de zaterdag", aldus Vosjan.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant