Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Coffeeshop Andorra gaat voorlopig niet weg

Politiek

HILVERSUM - De door buurtbewoners zo bekritiseerde coffeeshop Andorra blijft voorlopig gewoon op de huidige locatie aan de Schapenkamp. Een verplaatsing op korte termijn is niet mogelijk, schrijft burgemeester Pieter Broertjes. 

Wel wordt bekeken of de optie van verplaatsing - naar een gelijkwaardige locatie in het centrum en op gelijke afstand van het station - op een later termijn wel kan, vervolgt de burgervader. Het uitkopen van Andorra door de gemeente en dus een andere invulling op deze plek is geen optie. De gemiddelde omzet van een coffeeshops zou namelijk het aanzienlijke bedrag van ongeveer 1,7 miljoen euro per jaar bedragen. Broertjes: "Het college van burgemeester en wethouders is niet van plan om belastinggeld in te zetten voor het uitkopen van een coffeeshop."

Parkeeroverlast
Andorra is al 33 jaar gevestigd op de huidige locatie. Dat de aanwezigheid van de coffeeshop tot gedoe leidde in de buurt was bij de instanties nooit bekend, maar sinds bekend is dat eigenaar Peter Samson zijn zaak wil verkopen, kwamen buurtbewoners in opstand. Zo ervaren zij parkeeroverlast, zijn er veel hangjongeren en rijden auto's hard door de straat. Uit een onderzoek dat de gemeente onlangs liet uitvoeren blijkt overigens ook dat één op de drie geënquêteerden geen enkele vorm van overlast ervaart.

De afgelopen tijd zijn er al enkele maatregelen getroffen om de overlast te beperken, aldus Broertjes. "De meeste buurtbewoners zijn blij met de recente inzet van de eigenaar de heer Samsom om overlast te beperken dan wel te voorkomen. We zijn echter op zoek naar structurele oplossingen."

Slagboom
Eind november was er een bewonersbijeenkomst in het raadhuis over de overlast rond de coffeeshop en begin deze maand kwamen drie vertegenwoordigers uit de buurt, Samsom, de politie en de gemeente bijeen. Daarbij werd onder meer de mogelijkheid voor het plaatsen van een slagboom, waardoor alleen omwonenden nog kunnen parkeren, naar voren.

Volgens wethouder Floris Voorink van verkeer is dat echter een lastig verhaal. Dit heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor de toegankelijkheid voor hulpdiensten, bezoekers, pakketbezorging en thuiszorg. Andere besproken verkeersmaatregelen, zoals het plaatsen van bloembakken, paaltjes en snelheidsdrempelshierboven neemt de gemeente serieus in overweging.

Leefbaar
Tijdens een tweede gesprek afgelopen week met drie vertegenwoordigers uit de buurt heeft de nieuwe eigenaar aangeven zeker tien jaar te blijven. Hij zegde wel toe zich sterk te maken om samen met alle betrokken partijen de situatie voor de buurt veilig en leefbaar te houden. Zo zal hij een steward aanstellen voor permanente surveillance in de buurt om overlast te voorkomen of snel te beperken. In januari is er een nieuwe buurtbijeenkomst. 

Uit de krant