Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Verwarde Loosdrechter wilde dat agent hem doodschoot

Politie

LOOSDRECHT - Tegen een 41-jarige man uit Loosdrecht die in de nacht van 16 augustus in de Van Dorenwerdestraat in Loosdrecht in verwarde toestand drie agenten met messen bedreigde is 20 maanden celstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist met een proeftijd van 5 jaar.

Daarnaast wil de officier van justitie dat de verdachte de drie agenten een schadevergoeding betaalt van meer dan 1.000 euro.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak zei de verdachte dat het nooit de bedoeling was geweest de agenten daadwerkelijk met de messen te verwonden. Hij was op hen afgestormd omdat hijzelf het leven niet meer zag zitten.

Door met de messen te dreigen hoopte hij dat de agenten hem zouden doodschieten. Een van de agenten wist dit te voorkomen door de man in zijn been en arm te schieten waardoor de man werd uitgeschakeld en kon worden gearresteerd.

Het incident gebeurde in de nacht van woensdag 16 augustus. Rond 1.30 uur was de politie gebeld door de buren van de verdachte. Hij zou zijn hele huis kort en klein hebben geslagen en nu in verwarde toestand op straat lopen.

Als de eerste agent arriveert, ziet hij de verdachte op het bankje voor zijn huis in de Van Dorenwerdestraat zitten met in beide handen een keukenmes. De agent spreekt de verdachte aan. Als de agent dichterbij wil komen, springt de verdachte op en komt dreigend met de twee messen op de agent afgelopen. Hij schreeuwt dat de agent hem moet doodschieten.

De agent probeert de verdachte te stoppen, maar de man blijft op hem afkomen. Dan lost de agent een waarschuwingsschot. De verdachte draait zich om en loopt richting zijn huis. Ondertussen zijn er ook twee andere agenten gearriveerd. Als de verdachte hen ziet, loopt hij met de messen op hen af en begint opnieuw te schreeuwen dat ze hem moeten doodschieten.  

Een van de agenten is zo bang dat zij op de vlucht slaat. Uiteindelijk wordt de verdachte uitgeschakeld doordat hij in zijn arm en been wordt geschoten.

De verdachte verklaarde donderdagmiddag tegenover de rechters in Utrecht dat hij enorme spijt had dat hij de agenten de stuipen op het lijf had gejaagd. Hij was die avond niet zichzelf. Hij had alcohol en drugs gebruikt, omdat hij heel erg verdrietig was dat het geplande uitje met zijn zoon niet doorging.

Volgens deskundigen lijdt de man aan een persoonlijkheidsstoornis en hoogstwaarschijnlijk ook aan een geboren hersenafwijking. Hij moet volgens de deskundigen behandeld worden om de kans op recidive te verkleinen.  

Advocaat De Kroon pleitte voor een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest. "Dan kan mijn cliënt snel met de behandeling beginnen. Daar is meneer en de maatschappij bij gebaat", aldus de advocaat.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.



 

Uit de krant