Naast de wereldtop schaken woensdag ook basisscholieren en leerlingen van het middelbaar onderwijs in het Hilversumse museum.
Naast de wereldtop schaken woensdag ook basisscholieren en leerlingen van het middelbaar onderwijs in het Hilversumse museum. Foto: Bastiaan Miché

Mediastad voor één dag het mondiale schaakdorp

Sport

HILVERSUM Ooit eens willen kijken hoe schaakgrootmeesters te werk gaan? Woensdag 17 januari speelt de absolute wereldtop in Beeld en Geluid. Tijdens deze editie van het Tata Steel Chess Tournament maken de schakers een uitstapje naar Hilversum.

Wereldkampioen en wonderkind Magnus Carlsen en diverse voormalige nummers 1 van de wereld zijn komende woensdag van de partij. In totaal komen veertien grootmeesters in actie in het Hilversumse museum. Tussen 13.30 en 19.30 uur is publiek welkom in het opvallende pand aan de Media Parkboulevard. De entree is gratis. Toeschouwers kunnen de wedstrijden goed volgen, omdat twee grootmeesters de partijen voorzien van live commentaar. Tevens zijn er demonstraties van Chessity.

Wijk aan Zee is de vaste locatie van dit schaaktoernooi. Hilversum is dit jaar de andere speelstad. Dat het toernooi Hilversum voor een dag aandoet, heeft te maken met een combinatie van jubilea. Het voormalige Hoogovenstoernooi viert de tachtigste editie van het denksportevenement, terwijl Hilversum in 2018 in het teken staat van 'Honderd jaar mediastad'.

Naast de absolute wereldtop schaakt ook de Gooise jeugd in Beeld en Geluid. De Stichting Hilversum Schaakt verzorgt een schoolschaaktoernooi voor het basis- en voortgezet onderwijs. Er zijn dan ook twee titels te vergeven. De jonge schakers spelen van 14.30 tot 17.00 uur vijf ronden.

Wie alvast in de schaakstemming wil komen, kan maandag 15 januari vanaf 19.15 uur meedoen aan het snelschaaktoernooi in Foodhall Mout. Welke beginner en gevorderde mogen zich de beste van Hilversum noemen?

Uit de krant