De Facebookpagina waaruit blijkt dat een aantal HvH-raadsleden deze 'liken'.
De Facebookpagina waaruit blijkt dat een aantal HvH-raadsleden deze 'liken'. Foto: Ons Hilversum

'Ook in Hilversumse campagne heeft fake news helaas haar intrede gedaan'

Politiek

HILVERSUM - "Dit voorjaar is in Beeld en Geluid de tentoonstelling 'Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck' te zien. Ik raad de mensen van Hart voor Hilversum (HvH) aan deze expositie snel te bezoeken. Dat is niet alleen leuk en leerzaam, maar vooral heel nuttig."

Dat zegt kandidaat-raadslid Arno Scheepers van de VVD-fractie in Hilversum over de Facebookpagina 'Ons Hilversum', die wordt beheerd door enkele kandidaat-raadsleden van Hart voor Hilversum. Daarop wordt de indruk gewekt dat de gemeente Hilversum wordt opgeheven en Groot Gooistad wordt opgericht. Alleen, aldus de Facebookpagina, als de kiezer op 21 maart op Hart voor Hilversum stemt, kan dat worden voorkomen. "

Verzinnen
Hoewel er al geruime tijd in alle openbaarheid gesproken wordt over fusies tussen gemeenten in het Gooi, is een fusie naar één gemeente niet aan de orde, laat staan dat daar al toe besloten zou zijn", meent Scheepers. "Hier is gewoon sprake van het verzinnen van een gemeenteraadsvoorstel dat als echt wordt gepresenteerd."

Trump
De liberaal constateert daarmee dat ook in de Hilversumse campagne fake news helaas haar intrede heeft gedaan, waar zelfs president Donald Trump zich voor zou generen. "Ook het gebruik van een 'proxy', een niet-officieel partijkanaal om angst en verdeeldheid te zaaien, is rechtstreeks afgekeken van de campagnepraktijken van Trump. Het meest pijnlijke van de situatie is evenwel het feit dat Hart voor Hilversum zich niet van dit soort praktijken distantieert. Integendeel, diverse zittende en kandidaat-raadsleden 'liken' de betreffende berichten op Facebook."

Bezorgde Hilversummers
Dat laatste komt doordat de betreffende Facebookpagina wordt beheerd door enkele 'bezorgde Hilversummers', waaronder HvH kandidaat-raadslid Karin Stuivenberg, die ook op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. Dat zegt lijsttrekker Karin Walters van HvH.

Lage plek
Zij meent echter dat hun (lage) plek op die kieslijst inhoudt dat zij na de verkiezingen niet in de gemeenteraad komen, ook niet als zij een groot aantal voorkeursstemmen krijgen. Zelf zegt Walters - al aarzelt ze wel even - geen rol te spelen bij de inhoud van de pagina.

Nergens
Walters meent dat de mensen achter de Facebookgroep zich zorgen maken over een eventuele fusie met andere gemeenten in het Gooi, zonder inwoners daarover te informeren. Nergens staat daar dat de gemeente Hilversum per direct wordt opgeheven.

Broertjes
Zij vindt het daarbij opvallend dat geen andere partij zich durft uit te spreken over een regionale herindeling, terwijl dit politiek gezien de komende vier jaar misschien wel het meest belangrijke onderwerp is. Opmerkelijk is volgens haar dat ook burgemeester Broertjes tijdens zijn nieuwjaarstoespraak het thema niet benoemde.

Uit de krant