Christine Rebello en Remco Sanders laten zien hoe je moet deadliften.
Christine Rebello en Remco Sanders laten zien hoe je moet deadliften. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse powerlifters willen naar het EK

Sport

HILVERSUM Een 170 kilo wegende barbell gaat omhoog alsof het een veertje is. Voor powerlifter Remco Sanders is dit gesneden koek. Powerliften is een snelgroeiende sport in Nederland. Sanders en zijn pupil Christine Rebello behoren tot de top van ons land. Dat bewijs leverde het duo in december tijdens het Nederlands kampioenschap powerlifting classic in Veldhoven toen beiden een bronzen medaille wonnen. En hopen zich nu te plaatsen voor het EK.

"Iedereen kan zwaar tillen, maar dat is geen powerlliften", stelt Sanders. Zelf traint hij al vanaf zijn veertiende. Wat hem zo aanspreekt in deze sport is de meet- en voorspelbaarheid. "Je weet wat je goed doet en hoe je het moet doen. Dat gebeurt gecontroleerd. Het is gewoon heel eerlijk: je lift het gewicht of niet."

Ruw
De combinatie van de ruwe, pure kracht en de techniek die erbij komt kijken, vindt de 45-jarige Rebello mooi aan de sport. Tijdens de wedstrijden gelden strenge voorschriften en regels. Drie referees geven zogeheten 'cues' en controleren of de oefeningen goed worden uitgevoerd. Ook dat spreekt het tweetal aan.

Atletiek
Beiden hebben een achtergrond in de atletiek. Sanders is zelfs voormalig Nederlands kampioen op de horden. Vanuit het American football is hij naar crossfit gegaan en uiteindelijk bij het powerliften uitgekomen. Rebello is een natuurtalent. Powerliften doet zij pas een half jaar.

Fitgirl
Nieuw is trainen met gewichten niet voor haar, want dat doet de fitgirl al jaren. Dat zij in december een bronzen medaille wist te winnen in een deelnemersveld vol twintigers heeft haar verrast. "Christine heeft een talent in kracht", meldt Sanders.

Zenuwstelsel
Oersterk zijn ze. Al jaren trainen zij. De oefeningen zijn in het lichaam en het zenuwstelsel gesleten. Dat blijkt ook wel als de foto's voor dit artikel worden genomen. Voor een gewone sterveling wordt een duizelingwekkend aantal kilo's op de barbell gedaan bij beiden. De goedgevulde stang die Sanders omhoog tilt, blijkt een goed gewicht om mee op te warmen.

580 kilo
Tijdens het succesvolle NK deadliftte hij bijna vier keer zijn lichaamsgewicht: 245 kilo. Daarnaast noteerde hij 140 kilo bij het bankdrukken en 195 kilo bij het squatten. Dat was een eindtotaal van 580 kilo. Rebello kwam uit op een totaal van 275 kilo: 90 kilo bij het squatten, 57,5 kilo bankdrukken en 127,5 kilo bij het deadliften.



Lees verder in de digitale editie

Uit de krant