John Metz zit al sinds zijn dertiende 'in de lampies'.
John Metz zit al sinds zijn dertiende 'in de lampies'. Foto: Bastiaan Miché
Advertorial

Sfeervol ogende lampenspeciaalzaak nu op de Groest

Bedrijven

HILVERSUM - Hij hoefde niet lang na te denken toen hem het pand op de hoek Groest/Prins Bernhardstraat eind vorig jaar werd aangeboden. En na twee weken alleen maar klussen is daar Lampenshop Hilversum. "Dit is een goede locatie voor een mooie lampenwinkel", aldus John Metz.

De mensen die regelmatig op de Gijsbrecht van Amstelstraat komen, kennen de 60-jarige Baarnaar wellicht. Bijna drie jaar had Metz daar - in loondienst weliswaar - zijn eigen winkel, maar de huur bleek voor de eigenaar te hoog. Daarom was de goedlachse Metz, ook niet meer de jongste, min of meer gedwongen om voor zichzelf te beginnen. Samen met compagnon Remco Mulder trok hij de stoute schoenen aan en opende vorige week hun nieuwe zaak, waar hiervoor een tweedehandskledingwinkel zat.

Bijkomend voordeel is dat de huur, ondanks de centrumlocatie, van de nieuwe ruimte fors goedkoper is dan op de Gijsbrecht en Metz qua vierkante meters eigenlijk niet zo heel veel heeft moeten inleveren. Bovendien oogt de goedgevulde ruimte fris, hebben rolstoelgebruikers alle ruimte en kan Metz met een druk op de knop de gehele sfeer binnen de zaak bepalen, tot discosfeer aan toe. "Ik wil echt een verlichtingspeciaalzaak zijn", benadrukt de Baarnaar. "We hebben ook een eigen elektriciën, maken zelf de kappen en hebben een eigen reparatieafdeling. Wat dat betreft bevalt dat eigen baasje spelen prima, al verandert er privé wel veel."

Al sinds zijn dertiende zit Metz, zoals hijzelf zegt, "in de lampies". Bij zijn oom, die een lampenwinkel had in Utrecht, leerde hij het vak. Eerst door het in elkaar zetten van de bouwpakketten - die lampen toen nog waren - uit Spanje, later hielp hij ook klanten. Oorspronkelijk zou Metz de zaak van zijn oom overnemen, maar het liep anders. In plaats daarvan ging hij de weg op als vertegenwoordiger en zag hij zo'n beetje alle winkels in Nederland.

Inmiddels staat Metz dus al weer een aantal jaar zelf in de winkel. Hilversum genoot altijd zijn voorkeur omdat de Mediastad toch een groot dorp is waar weinig lampenspeciaalzaken zijn. Op de vraag wat tegenwoordig de trend is, zegt hij direct: "Natuurproducten. Hout, met name." Ook decorative ledlampen zijn hot, terwijl de industrielamp terugloopt. Metz: "Je ziet de warmte en gezelligheid van vroeger terugkomen."

Lampenshop Hilversum is gevestigd aan de Groest 87 in Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.lampenshophilversum.nl.

Uit de krant