De boom van Independer is nu ook verhuisd.
De boom van Independer is nu ook verhuisd. Foto: Bastiaan Miché

Ook Independer-boom verhuist mee naar oude Tros-gebouw

Bedrijven

HILVERSUM - De oude radiostudio's met de muurschildering van Herman Brood zijn er nog, maar verder is het voormalige Tros-gebouw flink opgeknapt. Dat wordt duidelijk bij de officiële opening door de nieuwe bewoner van het pand aan de Celebeslaan: Independer.

Het beeld dat de wereld van verzekeringen en hypotheken saai is, is tijdens de opening - met medewerkers, buurtbewoners en burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger - zeker niet van toepassing. Best spectaculair is het als de boom - ooit aangeboden door medewerkers toen het Hilversumse bedrijf vijf jaar bestond - met enige moeite wordt neergezet op de binnenplaats. Deze plataan stond hiervoor bijna veertien jaar bij de door Dudok ontworpen Snelliusschool, het vorige onderkomen (honderd meter verderop) van Independer. "De eerste vijf jaren waren best een roerige periode", vertelt directeur Coen de Ruiter. "De boom die daarna kwam, is met het bedrijf meegegroeid. Het was een no brainer dat deze meeverhuisde."

De pakweg 300 medewerkers zijn blij met hun nieuwe onderkomen, waar toch radio- en televisiehistorie is gemaakt, en dat wordt tijdens de opening wel duidelijk. Het is vooral ruimer en beter geïsoleerd. Bovendien is er ruimte om verder door te groeien. Natuurlijk is er wel gekeken naar locaties buiten Hilversum, maar veel medewerkers wonen in of net buiten Hilversum. "En binnen dit bedrijf heerst een familiecultuur", zegt De Ruiter. "Die moest in het nieuwe pand passen. Dan verhuis je niet naar een bedrijventerrein."

De verhuizing vond plaats in november vorig jaar en is volgens alle betrokkenen soepel verlopen. Burgemeester Broertjes is in ieder geval blij dat het 'groeiende en bloeiende' bedrijf uiteindelijk toch weer in Hilversum is geland. Hij ziet in Independer een voorbeeld van hoe het college van burgemeester en wethouders Hilversum opnieuw wil opbouwen.

Uit de krant