Marleen Remmers
Marleen Remmers Foto: GroenLinks Hilversum

Investering in welzijn 'verkiezingsretoriek'

Zorg

HILVERSUM - "Bij het scheiden van de markt leert men de kooplui kennen." Dat was de gedachte bij GroenLinks-raadslid Marleen Remmers bij het bericht dat Hilversum de komende twee jaar bij elkaar ruim drie miljoen euro zorggeld investeert in welzijn, door voorzieningen in de wijk te versterken. Verkiezingsretoriek, aldus Remmers.  

Zij meent dat het college van burgemeester en wethouders met daarin D66, VVD en CDA er veel te lang over heeft gedaan om dit plan op papier te krijgen. "Op 21 maart (de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, red.) geven inwoners van Hilversum hun mening over het gevoerde beleid. En ik denk dat de wethouders hopen dat het laatste beeld beklijft in de hoofden van alle inwoners", aldus Remmers.

Volgens haar zijn de Hilversummers goed in staat zijn om iets langer terug te kijken. De voorbije jaren wilden B&W het budget voor welzijn van 3,5 miljoen afbouwen naar 0 euro. Een beslissing waardoor 'opgebouwde netwerken in buurten met grote snelheid werden afgebroken', aldus het raadslid. "En natuurlijk kon je erop wachten; welzijnswerk, geconfronteerd met zulke enorme bezuiniging in korte tijd raakt op drift; medewerkers overbelast en tijd voor de gewenste verandering was er absoluut niet."

De investering van 1,5 dit jaar en 1,7 miljoen volgend jaar moet leiden tot minder zorgkosten, aldus wethouder Eric van der Want van zorg en welzijn afgelopen week. Samen met verschillende zorgpartners komen er gebouwen en voorzieningen voor meerdere doelgroepen. Ook moeten twaalf extra sociaal werkers de buurten versterken. 

Van der Want gaf wel aan dat het plan wat hem betreft liever eerder was gepresenteerd, maar door 'bekende omstandigheden' (het vertrek van wethouder Arjo Klamer, red.) was dat niet gelukt. "Blijkbaar was het vertrek van de SP en wethouder Klamer noodzakelijk om de koers te wijzigen", aldus Remmers. "In elk geval is bereikt, zo lijkt het er in elk geval, dat zorg- en welzijnsinstellingen elkaar beter kunnen vinden, dat er meer wordt samengewerkt en dat er minder versnippering van het aanbod is. Dat ondersteunt GroenLinks van harte."

Uit de krant