De franjestaart.
De franjestaart. Foto: Natuurmonumenten

IJskelder Schaep en Burgh hot bij overwinterende vleermuizen

Natuur en Milieu

'S-GRAVELAND - Dertien watervleermuizen, drie baardvleermuizen en een franjestaart. Dat is deze winter de score van het aantal vleermuizen in ijskelder op buitenplaats Schaep en Burgh in 's-Graveland, blijkt uit de jaarlijkse telling van Natuurmonumenten.

Al 45 jaar tellen de boswachters van Natuurmonumenten de vleermuizen in de ijskelder. Boswachters Luc Hoogenstein en Annemieke Ouwehand zijn erg tevreden over het resultaat. "Drie dieren meer dan de afgelopen jaren en daarmee zijn we terug op het topniveau van 2011. En ook nog een franjestaart, een soort die ik hier al vier jaar niet heb gezien", aldus Ouwehand.

Natuurmonumenten knapte de ijskelder in 2016 op om de omstandigheden voor vleermuizen te optimaliseren. Zo is er een nieuwe zandlaag om de luchtvochtigheid hoog te houden. "Daardoor blijft de temperatuur stabiel en dat maakt de ijskelder tot een ideale winterslaaplocatie, evenals de rust en het gebrek aan licht," vertelt Hoogenstein. "Watervleermuizen zie je veel op buitenplaatsen vanwege de combinatie van bomen en water: lange lanen met vijvers en sloten. Dus volop voedsel. Wist je dat elke vleermuis wel een miljoen muggen per jaar vangt?"

De cirkelvormige ijskelder van Schaep en Burgh is gebouwd in 1810. Hij bevindt zich achter het landhuis en is herkenbaar als begroeide heuvel. Om de vleermuizen niet te verstoren is de ijskelder niet toegankelijk, maar je kunt hem wel van buiten bewonderen.

Uit de krant