Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Hoofdrolspelers 100 jaar Hilversum mediastad in de schijnwerpers

Cultureel

HILVERSUM - Dat Hilversum al een eeuw dé mediastad is van Nederland is geen vanzelfsprekendheid. Het idee dat omroepen en mediabedrijven horen bij het meubilair van Hilversum is niet zomaar een gegeven. Daar is in de afgelopen honderd jaar hard voor geknokt. Journalist Peter Schavemaker tekent in zijn boek '100 jaar Hilversum Mediastad' de hoofdrolspelers op die ervoor gezorgd hebben dat Hilversum het epicentrum van de Nederlandse media is gebleven.

Uit zijn grondige onderzoek - Schavemaker is twee jaar lang bezig geweest en interviewde meer dan zestig personen - blijkt dat het een paar keer een haartje heeft gescheeld of de status van mediastad was voorbij. Eind jaren '80, begin jaren '90 hebben burgemeester Jeltien Kraaijeveld-Wouters en wethouder Erna Weijers van Mediazaken - zij overleed in 2001 - hierin een grote rol gespeeld.

Desinteresse
Volgens de auteur van het boek was er in deze periode een politieke desinteresse in de media in het dorp. Hilversum en media gaan hand en hand. De twee horen bij elkaar zoals rozen op Valentijnsdag. Dat was de opvatting.

Oplettendheid
Vertrek van diverse omroepen dreigde. Andere gemeenten stonden al met open armen klaar. Daar wisten de twee bestuurders een stokje voor te steken. Schavemaker roemt hun oplettendheid doordat zij de grote publieke omroepen in Hilversum wisten te houden. Hun inspanning voor bijvoorbeeld de realisatie van het AKN-gebouw aan de 's-Gravelandseweg is van essentieel belang geweest.

Kantelpunt
"De komst van RTL naar Hilversum eind jaren '80 en het realiseren van het AKN-gebouw is een even groot kantelpunt in de geschiedenis van de mediastad als de komst van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek in 1918", concludeert Schavemaker na onder meer een vraaggesprek te hebben gehad met oud-burgemeester Kraaijeveld-Wouters.

Omroepbestuurders
Later heeft wethouder Jan Rensen de banden met de omroepbestuurders aangehaald en ervoor gezorgd dat de lijnen tussen het Media Park en het raadhuis korter werden. “Dat heeft de rol veranderd”, meldt de schrijver.



Lees verder in de digitale editie

Uit de krant