Afbeelding

Ook Hilversum wil statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De gemeente Hilversum sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie om te pleiten voor statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Doel van dit systeem is de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen en hoogwaardige grondstoffen te behouden voor hergebruik.

Hilversum doet al een en ander om zwerfafval te voorkomen, zoals voorlichting op scholen in samenwerking met de GAD en plaatsing van nieuwe afvalbakken in de openbare ruimte van het centrum voor gescheiden afvalinzameling (plastic apart). Maar desondanks blijft zwerfafval een hardnekkig probleem, beseft de gemeente. "Daarom is het belangrijk dat ook producenten bijdragen om zwerfafval te verminderen."

Op 15 maart 2018 spreekt de Tweede Kamer over de uitbreiding van statiegeld voor kleine flesjes en blikjes. Door aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie bundelt de gemeente Hilversum haar krachten met andere overheden en organisaties om samen invloed uit te oefenen op de Tweede Kamer.

De Statiegeldalliantie vraagt aan de Nederlandse regering om het statiegeldsysteem uit te breiden tot blikjes en alle grote en kleine PET-flessen in Nederland (en België) met als samengevatte argumentatie: "Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd."

In Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en ook in Slovenië, Estland en Litouwen bestaan er al systemen waarbij statiegeld is ingevoerd voor blikjes en plastic flesjes.

Uit de krant