De herdenking was vorig jaar op de Joodse Begraafplaats.
De herdenking was vorig jaar op de Joodse Begraafplaats. Foto: Bastiaan Miché

Herdenking Februaristaking bij Oude Raadhuis Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Pal voor het Oude Raadhuis - tegenwoordig Museum Hilversum - is maandagmiddag het decor van de jaarlijkse Februaristaking. De bijeenkomst eindigt rond 17.00 uur met de onthulling van een voorlopige plaquette. 

De locatie is de historische plek waar de duizenden demonstrerende stakers op 26 februari 1941 vanaf de Groest naartoe trokken. Zij waren opgestaan - de enige keer dat dit in heel nazibezet Europa gebeurde - tegen de deportatie van Joden van het weekend ervoor in Amsterdam. Aan de staking namen mensen van alle rangen en standen, alle geloven en politieke overtuigingen deel. In Hilversum woonden tijdens de oorlog pakweg 2000 Joden. Velen van hen overleefden de ooorlog niet. 

De herdenking maandagmiddag begint om 17.00 uur met een welkom door voorzitter Arthur Graaff van het Comité Februaristaking Gooi. Daarna is het woord aan fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP, Februaristaker Max van den Berg sr. en André van Duin. In het Gooi woonden relatief veel Joden: in Hilversum ongeveer tweeduizend, in Bussum circa 1100. Driekwart van hen werd gedeporteerd en vermoord.

Uit de krant