Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché
Update

Tarieven markt woensdag goedkoper

Bedrijven

HILVERSUM - De petitie van zestig marktondernemers tegen de verhoogde markttarieven en de kritiek van de SP richting het college van burgemeester en wethouders die volgde, lijkt enigszins effect te hebben. Economiewethouder Wimar Jaeger, die de petitie vorige week ontving, wil de tarieven voor de woensdagmarkt verlagen.

De gemeenteraad van Hilversum ging eind 2017 akkoord met een verhoging van de tarieven voor de markt naar 85 cent per vierkante meter per dag. Dit onder andere omdat Jaeger dit uitgebreid en in goed overleg zou hebben besproken met de marktkooplieden.

Bovendien zijn de tarieven met die verhoging weer kostendekkend, was de uitleg. Een motie van de SP en Leefbaar Hilversum destijds om die verhoging terug te draaien, kreeg geen steun van de overige partijen. Zij gingen daarom met die tariefwijziging akkoord.

Echter, stellen de kooplui nu, is die verhoging van 29 procent te veel van het goede. Zij krijgen steun van de SP, die afgelopen week al een motie voor volgende week woensdag aankondigde. Daarin wordt het college van burgemeester en wethouders onder meer gevraagd om in juni met een voorstel te komen waarin de tarieven voor de woensdag- én de zaterdagmarkt zijn aangepast.

Maar nu al komt Jaeger met een voorstel aan de gemeenteraad om de tarieven voor de woensdagmarkt vanaf 1 april te verlagen van 85 naar 75 cent per vierkante meter per dag. Op woensdag staat een aantal kramen leeg en komen er minder bezoekers dan op zaterdag, is de uitleg.

Paniekvoetbal
Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP is het daar niet mee eens en stelt dat de verlaging zowel moet gelden voor de woensdag- als de zaterdagmarkt. Het voorstel van Jaeger omschrijft zij als 'paniekvoetbal'.

Liever ziet zij eerst een onderzoek naar de kostendekkendheid en een fundamentele discussie in de commissie. Dan kunnen ook de kooplui hun verhaal vertellen. Verweij wil namelijk van hen horen of de wethouder inderdaad meerdere gesprekken met hen heeft gevoerd, zoals hijzelf beweert, en de verhoging van de tarieven in goed overleg tot stand was gekomen. "We geven bakken met geld uit aan citymarketing, het stadsfonds, het station en het binnenhouden van Nike. Maar de markt hoort ook bij het centrum", stelt Verweij. "Daar mag best wat belastinggeld tegenover staan."

Uit de krant