Kees Hilhorst  op het dak van Scildon.
Kees Hilhorst op het dak van Scildon. Foto: Bastiaan Miché

'Successen maken je enthousiast'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Halverwege het gesprek toont hoofd Facilities Kees Hilhorst van Scildon een overzicht met daarop de enorme energiebesparing na het vervangen van de verlichting binnen het gebouw van de verzekeringsmaatschappij aan het Laapersveld: een verschil van 48 procent. "De successen maken je enthousiast. Je moet gewoon beginnen", roept de 58-jarige Laarder andere bedrijven en ook woningcorporaties op.

Wat voorheen Legal & General Nederland - en sinds afgelopen zomer Scildon - heette, begon in 1984 aan de Utrechtseweg in Hilversum en verhuisde vlak voor de eeuwwisseling naar letterlijk de achtertuin waar het nu nog altijd zit.

De nieuwe ruimte bood de medewerkers 3500 vierkante meter in plaats van de 560 vierkante meter in het oude onderkomen. Het nieuwe pand was vooral ook open, met veel licht, maar daardoor ook erg warm, vertelt Hilhorst.

Al vrij snel ontstonden er plannen om energie te besparen. Probleem was echter dat de bekeken maatregelen nauwelijks iets opleverden - er was geen terugverdienmodel - en bovendien lag er geen wettelijke verplichting om het pand te verduurzamen. Daardoor 'sukkelden', zoals Hilhorst verwoordt, de plannen voort tot 2011. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant