Afbeelding
Foto: Gooi en Eembode

Grootste collectie bladmuziek Europa digitaal toegankelijk

Cultureel

HILVERSUM - De grootse Europese collecties van bladmuziek is nu (deels) openbaar toegankelijk. De collectie bestrijkt de gehele westerse muziekgeschiedenis van de Middeleeuwen tot heden.

"De gemeente Hilversum is ongelofelijk trots op het feit dat haar stad een dergelijke collectie heeft. Met vereende kracht maken wij deze collectie publiek toegankelijk", aldus wethouder Wimar Jaeger.

Jarenlang is deze collectie bewaard in de kelders van het MCO. Samen genoeg voor vijf kilometer bladmuziek. Jaeger heeft samen met het MCO zich sterk gemaakt bij het ministerie van OCW om deze collectie te behouden, te digitaliseren en toegankelijk te maken. En met succes.

OCW heeft met een subsidie van 1, 2 miljoen bijgedragen aan het ontsluiten van deze collectie voor het publiek. De gemeente draagt 50.000 euro per jaar bij om de collectie toegankelijk te maken en te houden via de website Muziekschatten.nl. Donderdag is deze website onthuld omdat er nu al een groot deel van de collectie beschikbaar is voor het publiek. Naar verwachting is in 2020 de gehele collectie gedigitaliseerd en vindbaar via Muziekschatten.nl.

Zodra de hele collectie is gedigitaliseerd, wordt gekeken naar een koppeling met de collectie van Beeld en Geluid, zodat mensen bijvoorbeeld de beelden van een concert kunnen bekijken vanuit Beeld en Geluid en de bladmuziek kunnen opvragen bij het MCO. 

Volgende week meer hierover in de Gooi en Eembode

Uit de krant