De Vreelandseweg bij Hilversum.
De Vreelandseweg bij Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Verbreden Vreelandseweg tast natuur aan en is te duur

Buurt / wijk

HILVERSUM - Tegenstanders van een verbreding van de Vreelandseweg langs onder meer langs Hilversum, Kortenhoef, Nederhorst den Berg hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. "Hoewel een verbrede N201 bijdraagt aan de robuustheid van het wegennet en mogelijk kansen biedt voor Diependaalselaan, weegt dit niet op tegen de aantasting van natuur en landschap en bijbehorende kosten."

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Hilversum aan de gemeenteraad. De Provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en regio's Amersfoort en Gooi en Vechtstreek zitten al langere tijd bij elkaar aan tafel om te praten over de verkeersdrukte in deze regio en de problemen die daardoor in de toekomst - met name op de A1 zullen ontstaan.

Een optie die naar voren kwam, was een aanpassing van de Vreelandseweg (N201). Maar die optie is nu dus (voorlopig) van de baan. Meerdere natuurorganisaties hadden hierover eerder al hun zorgen geuit.

Overigens lijken alle partijen het er wel over eens te zijn dat de oplossing moet worden gezocht in een investering in het openbaar vervoer. Maar ook investeringen in weg en bijvoorbeeld bij stationsgebieden zijn nodig om de bereikbaarheid van Hilversum te verbeteren, aldus het college. Wanneer de A1 toch op de schop zou moeten, betekent dit de komst van een tunnel en/of verdiepte ligging.

Uit de krant