Het complex aan de Brinklaan.
Het complex aan de Brinklaan. Foto: Bastiaan Miché

Vier bewoners In Between Places nog zonder vaste woning

Mensen

HILVERSUM - Vier bewoners, die vorig jaar rond deze tijd via het project In Between Places voor één jaar een woning in het complex aan de Hilversumse Brinklaan kregen, hebben eind deze maand geen vervangende woonruimte. Het gaat in alle gevallen om eenpersoonshuishoudens. 

Dat schrijft wethouder Willem van der Spek van wonen aan de gemeenteraad. Alle huishoudens met kinderen hebben wel een vervangende woonruimte. Dat is onder andere te danken aan het feit dat zij de voorbije weken in sommige gevallen toch - en dat was vooraf niet de bedoeling - de voorkeur kregen bij het toewijzen van een woning. Overigens, aldus de wethouder, hebben sommigen van vier zonder woning wel kamerbewoning aangeboden gekregen, maar deze geweigerd. 

Het project In Between Places van Dudok Wonen, gesteund door de gemeente en provincie, werd vorig jaar met veel optimisme gepresenteerd, Van de 45 appartementen in het nieuwe gebouw aan de Brinklaan waren er 22 voor bewoners/gezinnen die na veel gedoe in hun tijdelijke onderkomen hun leven weer wat meer op de rit konden krijgen om zo op zoek te gaan naar een vast onderkomen. De interesse bleek met 300 aanmeldingen groot, de zoektocht naar een vaste woning lastig. Veel bewoners hadden eind dit jaar nog niets gevonden en kregen toen een brief van de woningcorporatie waarin stond dat zij eind maart weg moesten.

Er volgden verschillende verhalen in de media en veel vragen vanuit de gemeenteraad aan de wethouder. Het kon toch niet de bedoeling zijn dat deze mensen zo rond de gemeenteraadsverkiezingen op straat zouden staan. Van der Spek schrijft nu dat hij afgelopen week samen met directeur--bestuurder Harro Zanting van Dudok Wonen met de betreffende bewoners heeft gesproken. "Het was goed om ter plekke op uitnodiging van een bewoonster te spreken en deze gesprekken geven ook input aan de al eerder toegezegde evaluatie."

Want dat een evaluatie noodzakelijk is, is wel duidelijk. Ook voor volgend jaar staat een nieuwe groep bewoners klaar. Zo moeten de nieuwe bewoners weten welke kansen de verschillende typen huishoudens hebben om op eigen kracht een woning te vinden. De eerste lichting werd - vond men - nog al in het diepe gegooid. Ook moet duidelijk zijn welke begeleiding verschillende typen huishoudens nodig hebben. 

Uit de krant