Afbeelding
Foto: André Verheul
video

Broertjes: 'Nieuw familielid in comité Februaristaking biedt kansen'

Algemeen

HILVERSUM - Dat de herdenking van de Februaristaking in 2019 anders moet is duidelijk. Die mogelijkheid bestaat nu de familie Graaff volgens burgemeester Pieter Broertjes een andere afgevaardigde stuurt naar het comité van deze jaarlijkse herdenking.

"Als we dit niet in een samenwerkingsverband kunnen regelen, dan wordt het lastig", meldt de burgervader tijdens 'Het gesprek met', het programma van De Gooi en Eembode en GooiTV. "Ik ga met alle betrokken partijen in overleg om te kijken hoe we het volgend jaar anders kunnen doen."

Aandacht
Arthur Graaff, zoon van een februaristaker en lid van de Bond van Antifascisten, had de herdenking op maandag 26 februari georganiseerd. Deze bijeenkomst kreeg landelijke aandacht omdat een vijftal media niet welkom waren. Dit was voor Broertjes het teken om de slechtbezochte herdenking op de Kerkbrink niet bij te wonen.

Schoonheidsprijs
Tijdens de bijeenkomst hing Graaff een herdenkingsplaquette op. Die is inmiddels verwijderd door Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. Een actie die Broertjes goedkeuring krijgt. "Die herdenkingsplaquette is mijn idee helemaal niet. Wat daar nu is neergehangen verdient geen schoonheidsprijs. Het oude raadhuis is een rijksmonument. Mogen wij daar ook nog even over gaan of dat wel of niet kan? Het kan eigenlijk niet, ook al is er een tijdelijke vergunning verleend."

Meer regie
Het is onduidelijk of Broertjes een andere plaquette terug wil. De focus ligt eerst op een herdenking met 'meer regie'.

Uit de krant