In de zomer vorig jaar kreeg Emanuels veel steun vanuit het hele land.
In de zomer vorig jaar kreeg Emanuels veel steun vanuit het hele land. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Racistisch geweld' maakt einde aan 't Perronnetje

Buurt / wijk

HILVERSUM - Onderneemster Gillyon Emanuels van 't Perronnetje in Hilversum is gestopt met het verkopen van ijs en Surinaamse gerechten vanuit het pand aan de Kleine Drift. Dat meldt zij op Facebook. "Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten."

De onderneemster kwam vorig jaar in het nieuws na gedoe met enkele in haar ogen 'racistische' hangjongeren uit de buurt. De boel explodeerde toen de onderneemster een Surinaamse vlag met poep voor haar deur aantrof. Niet veel later kwam het tot een confrontatie waarvan een filmpje op internet verscheen. Emanuels kreeg veel steun vanuit het hele land.

Maar naast de steun voelde zij zich ook weggezet als verdachte, omdat het Openbaar Ministerie vond dat de onderneemster met de jongeren in gesprek moest. Beide partijen waren namelijk niet vrijuit gegaan, stelde de officier van justitie. "Dat vreet aan me", aldus Emanuels. "Het heeft me niet alleen veel energie gekost, maar ook de nodige financiële schade. Ik merk nu pas wat voor traumatische ervaring dat hele gedoe met zich heeft meegebracht."

En dan kom je op het punt waarop je moet zeggen, laat los waar je niet meer gelukkig van wordt, vervolgt zij. "En ik word niet meer gelukkig om aan de Kleine Drift in Hilversum te ondernemen. Ik voel me behoorlijk in de steek gelaten. Het lijkt wel alsof de lokale/ landelijk politiek niet naar de kwestie op zich kijkt, maar meer kijkt naar wat er in hun straatje past."

Emanuels, een zwarte onderneemster, stelt dat wanneer zij blank was geweest of iemand met een Joodse achtergrond en de jongeren zwart waren, de zaak heel anders had uitgepakt. "Dan was er wellicht zelfs vanuit de landelijke politiek gereageerd. En terecht ook, want dit mag niemand overkomen."

Uit de krant