Het gaat er vaak fel aan toe.
Het gaat er vaak fel aan toe. Foto: Bastiaan Miché

Goed stel meiden doet qua beleving en inzet zeker niet onder voor de mannen

Sport

HILVERSUM - Het vrouwenteam van Rugby Club Hilversum is volop in de race om op 20 mei de finale om het Nederlands kampioenschap te spelen. Zij spelen onder de naam All Blues, een combinatie van Hilversum met de dames van Rugbyclub Amstelveen.

Bij een van de thuiswedstrijden van All Blues tegen het Amsterdamse AAC ziet de objectieve toeschouwer op Sportpark Berestein (winst 31-12) een damesteam dat niet zou misstaan op een kalender of in een modeblad. Neemt niet weg dat zij in het duel tegen de club uit Amsterdamse qua beleving en inzet zeker niet onderdoen voor de mannen. Er wordt binnen het toelaatbare uitgedeeld en geïncasseerd.

Het vrouwenrugby is in Nederland in opkomst. Veertig van de 82 rugbyverenigingen hebben een damesteam, al dan niet in samenwerking met een andere club. Hilversum-voorzitter Wieger Schotanus legt uit dat tot hun zestiende jaar de meisjes bij de jongens tot en met de junioren spelen.

Daarna zouden ze over moeten gaan naar de colts, onder 19, maar fysiek is dan het verschil met jongens te groot. Daardoor gaan de meisjes eerder dan de jongens over naar de senioren. Met als gevolg dat het niveauverschil met de ervaren dames te groot is voor een eerlijke competitie.

Daarom hebben verschillende clubs samenwerkingsverbanden gesloten om teams van gelijke sterkte te formeren. "Met de ervaren speelsters hebben we de eerdergenoemde samenwerking met Amstelveen, die op het hoogste niveau speelt. Daaronder hebben we een combinatie met de Bulldogs uit Almere en Rugbyclub Zwolle. De samenwerkingsverbanden zijn ook noodzakelijk om complete teams in het veld te kunnen brengen. De vrouwen spelen net als de mannen met 15 spelers in een team, maar je heb gedurende het seizoen het dubbele aantal beschikbare speelsters nodig om blessures, vakanties et cetera te kunnen opvangen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant