Nicolien van Vroonhoven.
Nicolien van Vroonhoven. Foto: Bastiaan Miché

CDA Hilversum: vrouwen gezocht

Politiek

HILVERSUM - Maar liefst 449 Hilversummers vonden dat Nicolien van Vroonhoven namens het CDA een plekje in de gemeenteraad verdiende en stemden op haar. Dat is opvallend, omdat zij eind vorig jaar naar Australië is verhuisd.

Oud-wethouder Van Vroonhoven vertrok naar de andere kant van de wereld, omdat zij meereisde met haar man die daar een baan voor drie jaar kreeg aangeboden. Desondanks plaatste het CDA haar op de negende positie van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Bedrog
Kiezersbedrog, stellen sommigen, maar daar is volgens lijsttrekker en fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA geen sprake van. "Ze komt over drie jaar terug in Nederland en wil zich dan weer politiek inzetten. Door haar op de lijst te zetten, blijft zij in beeld."

Verhuizing
Wanneer Van Vroonhoven in Hilversum was gebleven, had zij de eerste en twee plaats op de kieslijst samen met Streutker gedeeld. Door de verhuizing kreeg zij 'slechts' de negende plaats. Bovendien werd vooraf aangegeven dat Van Vroonhoven niet meer in Hilversum en Nederland woonachtig is.

Zorgen
Toch stemden veel mensen op haar. Mogelijk, aldus Streutker, stemden veel mensen op haar omdat zij de hoogste genoteerde vrouw is op de lijst van het CDA. De bovenste acht posities worden allemaal bezet door mannen. "En dat baart ons wel zorgen. We slagen er niet in om goede, vrouwelijke kandidaten te vinden."

Plek
Overigens komt Van Vroonhoven niet in de gemeenteraad. Haar plek wordt ingenomen door Evert Jan Kruiswijk Jansen. 

Uit de krant