Wethouder Willem van der Spek:
Wethouder Willem van der Spek: "Begrip voor de redenering van de Regio." Foto's: Bastiaan Miché

Oranje pmd-container gewoon al dit jaar in Hilversum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het is vrij logisch dat wanneer een gemeente wil afwijken van de gemaakte afspraken binnen de Regio Gooi en Vechtstreek, zij zelf de extra kosten die daardoor ontstaan betaalt. Dat is in het kort de boodschap van de Hilversumse 'afval'-wethouder Willem van de Spek na vragen over de invoering van de pmd-containers in Hilversum.

D66, Hart voor Hilversum, VVD en PvdA stelden vlak voor de verkiezingen schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders na de mededeling van de wethouder dat uitstel eigenlijk geen optie was. De gemeenteraad had aan Van der Spek gevraagd om binnen de Regio te pleiten voor uitstel van het project. Het was namelijk onvoldoende duidelijk wat nou precies de voordelen waren van de pmd-inzameling (plastic, metaal, drinkpakken).

Het antwoord van de Regio was vervolgens dat uitstel mocht, maar dan moest de gemeente zelf de extra kosten van 1,2 miljoen euro ophoesten. En dat geld is er niet, voegde Van der Spek toe.

Volgens de vier partijen echter, zou invoering van de oranje bak in Hilversum pas plaatsvinden in 2019 en niet al binnenkort. Die versnelling zou nodig zijn omdat in andere plaatsen in deze regio bij de invoering vertraging en daarmee extra kosten waren ontstaan. Om die extra kosten ongedaan te maken, is Hilversum eerder aan de beurt, aldus de vier, die zich ook afvroegen waar die 1,2 miljoen euro vandaan komt. "De raad moet nu akkoord gaan met een tot acht maanden versnelde invoering van deze maatregel, op straffe van een risico van 1,2 miljoen euro. Wij vinden dit een onacceptabele manier van zaken", aldus fractievoorzitter Femke van Drooge van de PvdA.

Van der Spek schrijft nu dat de kaders van het project 'Van Afval Naar Grondstof' (VANG), waar de pmd-bak onder valt, al in juni 2015 zijn vastgesteld en vorig jaar opnieuw zijn bekrachtigd. Eind vorig en begin dit jaar besloten de Gooise 'afval'-wethouders binnen de Regio na ervaringen in Huizen, Blaricum en Laren de uitvoeringsplanning aan te passen. "Dit is gedaan om zo kostenefficiënt en servicegericht mogelijk te kunnen werken aan het betalen van het gestelde milieudoel: 75 procent hergebruik van huishoudelijk afval in 2020", aldus de wethouder. "De wijziging betreft niet meer dan het in één keer uitrollen in plaats van in drie afzonderlijke tranches."


Lees verder in de digitale editie

Uit de krant