Michiel Leijenaar: 'Hilversum is een autostad met veel gevaarlijke kruispunten.'
Michiel Leijenaar: 'Hilversum is een autostad met veel gevaarlijke kruispunten.' Foto: Bastiaan Miché

'Het AKN-gebouw is voortaan alleen 'M'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Als je de toekomst in wil, moet je de auto laten staan. Dat zegt directeur Michiel Leijenaar van het AKN-gebouw. Het opvallende pand aan de 's-Gravelandseweg, waar momenteel een grondige renovatie plaatsvindt, krijgt een nieuwe naam: M, 'Homebase of the media-minded'.

De nieuwe naam wordt binnenkort, wanneer de werkzaamheden in en rondom het gebouw erop zitten, gelanceerd. Want wie nu voorbij het gebouw aan de 's-Gravelandseweg rijdt (of fietst) treft toch wel een behoorlijke puinhoop aan. "We zijn met een grote verbouwing bezig, willen het pand letterlijk groener - met meer aanplanting - maken en naar deze tijd duwen. Ook kijken we naar zonnepanelen en led-verlichting. Maar dat zijn wel forse investeringen. We moeten nog bekijken wat dat oplevert."

Een groot deel van het AKN-gebouw stond na de verhuizing van de Avro naar de Witte Kruislaan een tijd leeg. Inmiddels raken de verschillende ruimtes weer enigszins gevuld, vertelt Leijenaar, die aangeeft dat het pand vooral moet gaan dienen als 'mediabroedplaats' voor kleinere bedrijven.

De nieuwe naam past bij de visie die de betrokkenen binnen het gebouw naar buiten toe willen uitstralen. Leijenaar pleit dan ook voor een gedragsverandering bij de 'bewoners' van het AKN-gebouw. "Kom vooral met de fiets naar het werk en zet als het kan de kachel wat lager", is zijn oproep. Maar dat is een proces van de lange adem, weet ook de 53-jarige Utrechter. "Je ziet dat veel mensen er moeite mee hebben."

De Domstedeling, groot voorstander van de fiets, gaat zelf iedere dag met de trein en fiets of e-bike naar zijn werk, maar mist in Hilversum een actief fietsbeleid. "Hilversum is een autostad met veel gevaarlijke kruispunten. Ik zie ook dat veel naar school gaande kinderen er moeite mee hebben. Kijk, Utrecht waar ik woon, is ook geen fietsstad. Maar die gemeente doet wel meer zijn best."

Uit de krant