Haar voorspelling over het leefbaarheidsgat is uitgekomen, vindt Bianca Verweij.
Haar voorspelling over het leefbaarheidsgat is uitgekomen, vindt Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

'Onder de streep zijn er gaten gevallen in het zorgsysteem'

Zorg

HILVERSUM - Dat nog steeds veel Hilversummers tussen wal en schip vallen, is onbestaanbaar voor SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Het geld is er, alle partijen onderschrijven de urgentie van een goed zorgstelsel, maar een echt actieplan ontbreekt. De terugkeer van een vangnet en een crisisdienst moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden door de gemeente, luidt het belangrijkste SP-punt van aandacht.

Sinds 2015 hebben de gemeenten extra zorgtaken gekregen. Het Rijk verzorgt niet langer meer zorg, jeugd, werk en inkomen. Daar komen nog bezuinigingen bij op de politie en de zorgsector en terugtrekkende woningcorporaties. Drie jaar terug waarschuwde Verweij al voor het leefbaarheidsgat dat dreigde te ontstaan in het zorgstelsel dat al met houtjes en touwtjes vastzat. Nu constateert zij zelf dat haar voorspelling is uitgekomen. "Onder de streep zie je dat er gaten gevallen zijn in het systeem. Dat begrijp ik niet."

Door al die hierboven geschetste bezuinigingen en ontwikkelingen is er volgens Verweij nu sprake van meer verwarde mensen, meer inwoners krijgen niet snel genoeg de zorg of voorzieningen die ze nodig hebben, mensen met een beperking komen nauwelijks aan een baan en het systeem leunt te veel op vrijwilligers, waar de inzet van professionals gewoon nodig is, terwijl er voldoende geld op de plank ligt. Zo luidt haar lezing.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant