Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Joyce van Altena: stofzuiger die tegenstanders wegblaast

Sport

HILVERSUM - Rugbyspeelster en international Joyce van Altena heeft haar draai weer gevonden. De 27-jarige Hilversumse is een van de meest ervaren krachten in het team van All Blues, een combinatie van Hilversum met Amstelveen. Zij is alweer enige tijd terug bij de club waar zij ooit haar carrière begon. De foto in het clubhuis waarop zij destijds met Tim Visser in de jeugd speelde, is het tastbare bewijs.

In 2011 werd Joyce van Altena door de rugbybond gevraagd voor het project Ladies Seven, het 7-tegen-7-rugby, met als ambitie plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Met financiële steun van NOC*NSF en sponsors kon de selectie zich fulltime richten op het rugby.

De doelstelling strandde in het zicht van de haven. De eerste domper was de World Series in juni 2015 in Amsterdam waar de top vier, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Spelen, niet haalbaar was. De laatste kans ging drie weken later op het EK in Portugal in rook op. De titel was voldoende voor een retourtje Rio, maar tegen Portugal op die zondag in juli 2015 viel de mooie droom in duigen. "Op het cruciale moment konden we niet pieken", zegt de goedlachse Hilversumse bijna drie jaar later. "Het was heel zuur, maar het was niet anders."

Terug bij Hilversum pakte Van Altena haar carrière als clubspeelster en international bij het vrouwenrugby weer op. "In de periode van het Olympische traject heb ik altijd contact gehouden met de club. Hier liggen mijn roots; ik ben zowat geboren met rugby."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant