Philip Schmittmann bood dinsdag enkele ouderen rond Lopes Dias een ritje aan.
Philip Schmittmann bood dinsdag enkele ouderen rond Lopes Dias een ritje aan. Foto: Bastiaan Miché

Tweede riksja voor ouderen in Hilversum

Zorg

HILVERSUM - Wegens succes uitgebreid. Na Hilversum-Zuid is er nu een tweede riksja in Hilversum: voor de bewoners in Noord en Oost. Het rijtuig waarmee ouderen een tochtje over de hei, naar de markt of hun geboortehuis kunnen worden vervoerd, staat afwisselend in woondienstencentrum Lopes Dias en wijkcentrum St. Joseph. 

Met de riksja kunnen mensen die zelf niet meer kunnen of durven fietsen toch weer het echte fietsgevoel ervaren, vertellen initiatiefnemers Philip Schmittmann en Marian Schouten. Zowel vanuit Lopes Dias als St. Joseph staan vrijwillige piloten klaar om mensen een plezierige rit te bezorgen.

Dinsdag was in St. Joseph het openingsmoment en maakten sommige ouderen al een korte proefrit. Schmittmann vertelt dat in Zuid, waar het voertuig (met trapondersteuning) staat in De Egelantier, razend populair is. Afgelopen zomer waren er maar liefst 150 ritjes. "Het is daar echt een feest."

Schouten voegt daaraan toe dat vaak de ouderen zelf niet snel een rit aanvragen. Eerder vragen de zoons of dochters dit voor hun vader of moeder aan. "Maar als de ouderen eenmaal meegaan, vinden ze het geweldig. Dan zeggen ze dat ze al jaren niet meer op de hei zijn geweest. En een mevrouw ging laatst voor het eerst sinds tijden weer eens naar de markt. Toen ze daar aankwam, werd ze feestelijk onthaald."

Na eerst Zuid en nu Noord/Oost zijn er al plannen voor een derde riksja in Kerkelanden en eventueel nog een vierde in de Hilversumse Meent. De eerste verkennende gesprekken zijn al gaande, vertelt Schouten. "Ik heb vroeger lang voor mijn moeder gezorgd. Die hield van fietsen, maar kon dat op een gegeven moment niet meer. Toen heb ik een rolstoelfiets (voor één persoon, red.) gekocht, zodat ik haar overal mee naartoe kon nemen. Inmiddels is mijn moeder overleden, maar kunnen dankzij de riksja (voor twee personen, red.) toch heel veel mensen een tochtje maken."

Uit de krant