Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Race director: 'Ik verwacht een mooie strijd op de 10 Engelse Mijl'

Sport

HILVERSUM - Tijdens de Hilversum City Run krijgen de wedstrijdlopers voor het eerst de afstand van 10 Engelse Mijl voor hun kiezen. Race director Louran van Keulen is verantwoordelijk voor de samenstelling van het deelnemersveld. Ruim vijftig atleten nemen het op 15 april tegen elkaar op over de afstand van ruim 16 kilometer: "Ik verwacht een hele mooie en spannende strijd."

De opdracht aan een race director is redelijk duidelijk: zorg ervoor dat er een goed atletenveld staat, snelle tijden worden gerealiseerd en liefst een mooie strijd ontstaat. Met die opdracht ging Louran van Keulen aan de slag om een deel van het deelnemersveld voor de 10 Engelse Mijl samen te stellen. "Eén van de eerste dingen die ik dan doe, is contact opnemen met de verschillende managers. Daarbij kun je denken aan Gerard van der Veen en Jos Hermens die zowel Nederlandse als buitenlandse toppers vertegenwoordigen. Gezamenlijk kijken we dan naar planning, want daar moet een wedstrijd over deze afstand wel inpassen. Daarnaast wordt ook gekeken naar het prijzenschema, want dat is ook een criterium bij de keuze voor verschillende wedstrijden. Veel Kenianen wonen in het voorjaar bij de manager en lopen dan veel wedstrijden, waarbij zij ook geld moeten verdienen voor de familie."

De nieuwe afstand vormde een uitdaging voor Van Keulen: "De schakel van 10 kilometer naar 16 kilometer is wel een dingetje. Het is een afstand die minder vaak op de kalender staat en bovendien staat het baanseizoen op het punt van beginnen. Daardoor concentreren veel atleten zich nu op snelheidstrainingen. maar we zijn er zeer zeker in geslaagd een goed deelnemersveld aan te trekken. Zo staan er diverse Kenianen en Marokkanen aan de start die een persoonlijk record van rond de 47 minuten op hun naam hebben staan. Ik verwacht echter geen PR's bij de Hilversum City Run, want straten als de Heuvellaan en Taludweg zijn toch wel kuitenbijters. De lichte lopers, zoals de Kenianen, lijken daar weliswaar overheen te gaan alsof het niks is, maar het heeft zeker invloed op de eindtijden."

Regionale toppers
De regionale eer wordt verdedigd door diverse atleten uit onder meer Baarn en Soest, die ook door Van Keulen zijn uitgenodigd om mee te doen. En namens GAC staat Cas Lutz aan de start: "Die moet weliswaar enkele minuten toegeven op de internationale toppers, maar liep onlangs op de NK een dik PR op de 10 kilometer. En bij de dames ben ik natuurlijk blij met de deelname van Mirjam

Koersen van GAC, die bij diezelfde NK voor de derde keer op rij kampioen werd op 10 kilometer. Dat deed ze in de categorie 40+, maar zij geeft heel veel jonge tegenstreefsters het nakijken." Verder staat Miranda Boonstra, die in 2012 de Olympische startlimiet op 8 seconden miste, nog op het startformulier. Louran van Keulen verwacht echter geen topprestatie van haar, aangezien ze korte tijd geleden is geopereerd.

In totaal staan er ruim 70 wedstrijdatleten aan de start en er hebben zich ook ruim 300 sportievelingen aangemeld voor de prestatieloop over 10 Engelse Mijl. Louran van Keulen weet dat de meeste aandacht naar de wedstrijd uit gaat: "Omdat we bij verschillende managers hebben aangeklopt, wordt het een open wedstrijd. Sommige atleten willen zich hiermee in de kijker lopen. Hilversum staat daarbij zeker leuk op je erelijst."

Uit de krant