Ad Roskam: 'Hilversum mag zich altijd verheugen op een groot deelnemersveld.'
Ad Roskam: 'Hilversum mag zich altijd verheugen op een groot deelnemersveld.' Foto: Ruud van Bragt

Technisch directeur Atletiekunie: "Het is een enorme klus om zo'n mooie activiteit neer te zetten"

Sport

HILVERSUM - Aan de vooravond van de Hilversum City Run steekt Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, zijn bewondering voor de organisatie niet onder stoelen of banken. Met name alle vrijwilligers kunnen op zijn waardering rekenen: "Dat zijn toch de mensen die het allemaal, in weer en wind, moeten klaren."

Breedtesport is een belangrijk onderdeel voor de Atletiekunie. "Topsport is natuurlijk het meest zichtbare onderdeel, maar we richten ons op zoveel meer. Daarbij kun je ook denken aan endurance, crosslopen of bijvoorbeeld wedstrijden voor masters. Prestatielopen zijn ook voor ons als bond enorm belangrijk. Wij willen het hele gezin in beweging zien te krijgen en willen daarbij verenigingen faciliteren om deelnemers zo optimaal mogelijk aan de start te krijgen. De loopclinics die rondom Hilversum City Run worden aangeboden, juich ik dus ook toe. Wij hebben als bond het programma Yakult Start to Run, waarmee we lopers aan de hand van een X-aantal trainingen voorbereiden op een evenement. Niet iedereen is verbonden aan een vereniging, maar je kunt ook zonder een vereniging gaan voor een gezonde levensstijl."

Vanuit de breedte komen zo nu en dan toppers van de toekomst naar boven. Roskam gaat echter niet het land in om bij prestatielopen potentiële talent te scouten: "De meeste prestatielopen richten zich op de midden- en lange afstand. Als er kinderen zijn die het leuk vinden en bijvoorbeeld technisch gemakkelijk lopen, vallen die al snel op. We hebben in Nederland een structuur neergezet met heel veel looptrainers, die als het ware een schepnet vormen om dat talent op te vangen en door te laten groeien."

Zoals de toppers de individuele blikvangers zijn, kunnen bekende stadsmarathons van Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven rekenen op de meeste media-aandacht. Daarachter zitten veel iets minder bekende City Runs. Hilversum neemt een vooraanstaande positie in, volgens Roskam: "Hilversum mag zich altijd verheugen op een groot deelnemersveld. Het is mooi om te zien dat de vereniging een belangrijke rol heeft in de organisatie, maar tegelijkertijd is het voor deelnemers en bezoekers vaak niet zichtbaar welke organisatie er achter de schermen er allemaal plaats vindt. Alleen al het organiseren van alle vrijwilligers in aanloop naar en op de dag zelf, is steeds weer een uitdaging. Je hebt te maken met aspecten als veiligheid, logistiek, entertainment, maar ook vergunningen regelen met de gemeente en nog tientallen andere zaken. Er zijn niet veel sporten waar dit soort grote evenementen geheel en al door vrijwilligers worden gerund. Dat verdient zeker waardering."

Uit de krant