Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Voor de lopers en publiek wordt Hilversum City Run stuk leuker'

Sport

HILVERSUM - Ron Buisman is één van de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de Hilversum City Run. Hij bemoeit zich onder meer met het parcours en met name de inzet van de parcourswachten en verkeersregelaars. Buisman denkt dat de nieuwe routes een schot in de roos zijn: "Er is meer leven langs het parcours."

Buisman is voor de derde achtereenvolgende keer betrokken bij de organisatie. Samen met onder anderen Robert Brekelmans ontfermt hij zich over ongeveer 200 vrijwilligers die langs het parcours alles in goede banen moeten leiden. Hij lepelt enkele cijfers op: "We hebben 148 parcourswachten en 122 posten langs het parcours. Per post schrijven we een instructie, waarbij je kunt denken aan het plaatsen van de hekken, maar ook een exit instructie. Waar kan men bijvoorbeeld het parcours oversteken, of Hilversum verlaten? Dat soort vragen moeten de parcourswachten kunnen beantwoorden. Maar belangrijker nog: zij zijn ook de ogen en oren van de organisatie. Vooral in het geval van gezondheidsproblemen moeten zij schakelen en als het moet, ook een beroep doen op 112."

Uitstekende samenwerking
Verder worden via de Stichting Verkeersregelaars Huizen (StiVeHu) 48 verkeersregelaars ingezet: "Zij hebben een bevoegdheid om mensen aanwijzingen te geven. Zij zijn professionals en kunnen gemotoriseerd verkeer laten weten: 'tot hier en niet verder'. Vroeger ging dat allemaal wat gemakkelijker, maar we hebben nu meer instanties te maken om een en ander goed te regelen. Voor deze editie hebben we ongeveer 25 hekken staan met daarop verkeersborden of aanwijzingen als 'doorgaand verkeer gestremd'. In 35 gevallen moet de rijrichting tijdelijk worden aangepast. En om bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de parkeergarage Noordse Bosje te waarborgen, worden tijdelijk wat paaltjes uit de grond gehaald bij de Lambooylaan. Gelukkig hebben we een uitstekende samenwerking met de gemeente en hulpdiensten."

Dichter bezet
Net als veel andere vrijwilligers zet Buisman zich in de laatste maanden gemiddeld zo'n twee dagen per week in, om van Hilversum City Run een succes te maken. Dat is niet minder geworden, nu er voor een nieuw parcours is gekozen: "De zaterdagavond is weliswaar uit het programma, maar nu is alles veel dichter bezet op de zondag. Er zit veel minder tijd tussen de verschillende onderdelen, het publiek gaat veel vaker lopers voorbij zien komen. Maar tegelijkertijd vergt het ook weer meer inzet van de parcourswachten. Om een voorbeeld te geven: op de kruising Lage Naarderweg, Naarderstraat en Koninginneweg moeten de dranghekken zo'n vijf keer worden verplaatst om ervoor te zorgen dat de lopers de goede richting aanhouden. En weliswaar is het Mediapark geen onderdeel meer van de route, maar is de wijk Trompenberg opgenomen in het routeschema van de 10 Engelse Mijl. Overigens is die nieuwe afstand een prachtige uitdaging, mede vanwege het vals plat dat we hier op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug kennen."

Aantrekkelijker
Hoewel de landelijke tendens is dat veel grote loopevenementen vandaag de dag door professionele organisaties worden neergezet is het allemaal nog te behappen. Buisman kijkt, net als alle collega's, vooruit naar 15 april: "Het wordt echt veel aantrekkelijker door het nieuwe parcours. Natuurlijk zijn er voor- en tegenstanders van de keuze voor één ronde van 5 kilometer of 5 Engelse Mijl. Dat weet je, maar er zijn straks ook lopers die er alles aan doen om de tweede ronde harder te lopen. En het publiek ziet straks veel vaker atleten voorbijkomen. Bovendien kan het publiek, door de compacte opzet, gemakkelijk van bijvoorbeeld Kerkbrink naar Groest lopen om hun favoriet meerdere keren te zien. Voeg daar nog eens bij de bandjes, terrassen, kroegjes of de samenwerking met bijvoorbeeld Mout, Vue en Vida. Al met al zal de Hilversum City Run dit jaar door alle reuring veel leuker zijn dan voorgaande jaren!"

Uit de krant