Afbeelding

Eerste coalitiegesprek over financiën en fusie met Wijdemeren

Politiek

HILVERSUM - Een akkoord is er nog lang niet. Wel betitelen de vier Hilversumse partijen, die onderhandelen over een nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders, de sfeer als 'constructief en positief'.

Maandagavond zaten Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks, na de warming-up afgelopen donderdag waarin de agenda werd bepaald, voor het eerst echt met elkaar aan tafel. Zij werden bijgepraat over de huidige stand van de gemeentelijke financiën.

Haselager noemt deze, zeker vanuit historisch perspectief, 'briljant'. De ambtelijke dienst heeft als financieel perspectief neergelegd om de begroting onder controle te houden, het EMU saldo en de schuldpositie te beheersen en als laatste om ook de vermogenspositie onder controle te houden. Hierna is er door alle partijen gesproken of dit advies als uitgangspunt kan dienen voor een uit te werken tekstvoorstel.

Ook onderwerp van gesprek was de eventueel voorgenomen fusie tussen de gemeenten Wijdemeren en Hilversum. De onderhandelaars zijn ervan doordrongen dat deze fusie, waar de provincie al dit najaar over beslist, bepalend gaat zijn voor de komende coalitieperiode. Daarom moet nu al helder zijn wat de reactie van het nieuwe Hilversumse college moet zijn op het voorstel vanuit Haarlem. Nu zijn de vier partijen daar nog niet over uit, aldus Haselager. Maar, zegt hij, de partijen staan ook weer niet lijnrecht tegenover elkaar.

Komende woensdagavond is de volgende ronde. De onderwerpen die dan ook aan bod komen zijn onder meer bereikbaarheid (HOV) en voorzieningen in de wijk. Eerder was al afgesproken - op verzoek van Olaf Streutker (CDA) dat de onderwerpen waar de partijen van mening over verschillen als eerste aan bod komen tijdens het proces. Het gaat dan om: wonen, stationsgebied, herindeling naar één Gooistad, vluchtelingenbeleid en zondagsopenstelling

Uit de krant