[Video] Pieter Broertjes: 'Lokale media houden mij scherp'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché (Foto: Bastiaan Miché)
Video

Pieter Broertjes: 'Lokale media houden mij scherp'

HILVERSUM - Het zij nog maar eens gezegd: lokale journalistiek is van groot belang. Maar het verdienmodel is kwetsbaar en het aantal mensen dat verstoken blijft van nieuws uit eigen omgeving neemt af. Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, pleit voor samenwerking van lokale en regionale media die elkaar aanvullen.

Vanwege de NNP-dag van vandaag in Beeld en Geluid in Hilversum bespraken de Gooi en Eembode en GooiTV de lokale journalistiek met Broertjes, zelf oud-journalist en voormalig hoofdredacteur van De Volkskrant.

"Wij hebben een behoorlijke dekkingsgraad van journalisten die Hilversum volgen. Dat is ook goed, want dat houdt mij scherp. Dat houdt de wethouders scherp. Bestuurders überhaupt", aldus Broertjes.

Maar lang niet overal in het land is het lokale journaille nog aanwezig. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in sommige plaatsen geen nieuws gebracht wordt over de gemeenteraad of over politieke ontwikkelingen.

Kwetsbaar
"Ik heb een paar jaar geleden meegeschreven aan een rapport waaruit bleek dat 8 miljoen Nederlanders geen lokale nieuwsbronnen meer tot hun beschikking hebben. Dat is zorgelijk. Acht miljoen mensen is heel veel, en dat neemt niet af, maar toe", vervolgt Broertjes. "Het verdienmodel van de lokalen is kwetsbaar."

Regionaal mediacentrum
Broertjes is van mening dat lokale en regionale media meer de krachten moeten bundelen. Hij is voorstander van een regionaal mediacentrum en hoopt dat juist in zijn Mediastad het goede voorbeeld kan worden geven. 

Lees verder in de digitale editie

Video
Bekijk hier ons gesprek met de burgemeester over lokale media.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>