Afbeelding
Foto: jessica de jong

Aantal inbraken en vernielingen neemt af, meer geweldsdelicten

Politie

HILVERSUM - Minder inbraken in zowel woningen als bedrijven, minder vernielingen en minder meldingen van jongerenoverlast. Maar ook meer geweldsdelicten en meer meldingen van verwarde personen. Dat zijn in het kort de geregistreerde politiecijfers van de eerste drie maanden in 2018 ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar

In 69 woningen in Hilversum is tijdens het eerste kwartaal van 2018 ingebroken, blijkt uit de politiecijfers. Dit aantal ligt beduidend lager dan vorig jaar (82) en 2016 (108 inbraken). Deze daling van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is een gunstige trend en past goed bij het veiligheidsbeleid van de gemeente, meldt een gemeentewoordvoerder enthousiast. "Daarin is de aanpak van woninginbraak een speerpunt. Zo waren er in 2016 nog 566 inbraken en was dit aantal vorig jaar gedaald naar 338."

Verder waren er minder vernielingen: van 170 tijdens de eerste drie maanden van 2017 naar 119 dit jaar. Het aantal fietsendiefstallen zakte van 158 naar 119 en het aantal autokraken van 117 naar 111. Forse winst is er ook geboekt als het gaat om jongerenoverlast. Het aantal meldingen daarvan nam met maar liefst 70 procent af, aldus de gemeente.

Aan de andere kant nam het aantal meldingen van verwarde personen met 15 procent toe en steeg het aantal geweldsdelicten met 6 procent: van 101 naar 107. Het aantal meldingen van huiselijk geweld nam wel weer af: van 31 vorig jaar naar 24 dit jaar.

Bij elkaar opgeteld is de totale criminaliteit in Hilversum de afgelopen maanden gedaald met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemeente Hilversum zegt dat het nieuwe veiligheidsplan er aan zit te komen. Daarin wordt geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen.

Uit de krant