Jan Kastje over de onderhandelingen.
Jan Kastje over de onderhandelingen. Foto: Bastiaan Miché

Kastje: 'Planning coalitieakkoord ambitieus'

Politiek

HILVERSUM - Volgens planning moet het nieuwe coalitieakkoord half mei al met de raad en het nieuwe college op de agenda staan. "Dat is ambitieus", geeft Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks, toe.

In een blog op de website van GroenLinks laat Kastje zich uit over de coalitieonderhandelingen. GroenLinks, dat steeg van twee naar vijf zetels, is uitgenodigd door Hart voor Hilversum, de grootste partij sinds 21 maart, om samen met de VVD en het CDA een nieuw college te gaan vormen. Als alle neuzen de komende tijd dezelfde kant op blijven staan dan moet volgende maand het nieuwe akkoord al besproken worden. “Het wordt best spannend de komende weken”, aldus de GL-frontman.

Onder leiding van formateur Hans Haselager spreken de vier partijen met elkaar. Dat zijn tot nu toe aftastende gesprekken geweest. Kastje geeft aan dat de mogelijke pijnpunten al wel op tafel zijn gelegd. Een coalitie smeden gaat verder dan het alleen inhoudelijk met elkaar eens worden. "Het gaat ook over de visie die je als verschillende partijen hebt over de toekomst van Hilversum en de manier waarop je dat wilt bereiken."

Op dat vlak kan de schoen uiteindelijk ook beginnen te wringen. Wat GroenLinks betreft, heeft Hart voor Hilversum dat niet altijd even goed aangepakt. "Bijvoorbeeld in de discussie over de komst van vluchtelingen naar Hilversum", haalt Kastje aan. "Daarom is het goed dat dat soort zaken hier ook besproken wordt. Je moet het uiteindelijk wel samen doen in een coalitie."

Uit de krant