Plannen voor het pand aan de Naarderweg 16 stranden na dik twee jaar.
Plannen voor het pand aan de Naarderweg 16 stranden na dik twee jaar. Foto: Bastiaan Miché

Projectontwikkelaars lopen vast in gemeentelijke molen

Algemeen

HILVERSUM - Grond is er genoeg. Er zijn voldoende bouw- en transformatieplannen. Overheden hebben geld vrijgemaakt om woningbouw te realiseren en afspraken zijn vastgelegd in lokale en regionale woonvisies én er is sprake van woningnood. Waarom projectontwikkelaars vastlopen in de gemeentelijke molen is een raadsel.

"Ik ben door de gemeente gevraagd om woningen te gaan bouwen in het pand van de Leen Bakker. Dat is het gekke aan mijn verhaal", meldt de eigenaar van het gebouw. Op verzoek is de ondernemer aan de gang gegaan met transformatieplannen van het pand aan de Korte Noorderweg. Hilversum heeft 'andere bedoelingen', zo staat in de stukken, met het bedrijventerrein. Daar moeten woningen komen.

Tekentafel
Samen met Kastanje BV en woningcorporatie de Alliantie ontwikkelt hij een plan. Het idee voor zestig appartementen voldoet niet helemaal aan de eisen van de gemeente. Het devies is terug naar de tekentafel, omdat hier wonen-werken gerealiseerd moet worden. De Alliantie haakt hierdoor af, waardoor de pandeigenaar op zoek moet naar een andere partij, waarmee hij inderdaad plannen ontwikkelt.

Bij nul
"Na een kleine twee jaar zijn we weer bij nul", is de conclusie. Inmiddels gebeurt er al anderhalf jaar niks. Voor een deel heeft dat te maken met de ontwikkeling van de visie op de spoorzone, waar de Leen Bakker onderdeel van is. Daardoor hebben alle plannen tot afgelopen 5 maart 'on hold' gestaan. Hij geeft aan dat hij te horen kreeg dat de gemeente wilde wachten op een nieuwe structuurvisie, terwijl er een bestaande structuurvisie 2014-2030 is.

Naarderweg
De andere drie projectontwikkelaars knikken. De nieuwe structuurvisie - die overigens niet in de maak is, laat SP-fractievoorzitter Bianca Verweij weten - is bijvoorbeeld ook ter sprake gekomen bij de Naarderweg 16. Op het terrein van 12.000 vierkante meter zijn plannen voor een hotel, casino, zorgappartementen, een zorghotel en/of sociale woningbouw.

Mededeling
Woningcorporatie Dudok Wonen is betrokken bij de plannen en de vertegenwoordigers van architect Max van Huet zeggen dat zij een schriftelijke toezegging hebben voor de realisatie van vijftig tot tachtig woningen die door een derde partij ontwikkeld zouden worden. Maar ineens komt daar een mededeling dat de gemeente niet meer meewerkt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant