Foto van de editie van vorig jaar met een podium op het nieuwe Marktplein.
Foto van de editie van vorig jaar met een podium op het nieuwe Marktplein. Foto: Bastiaan Miché
update

Hilversum Alive 2018 van de baan

Cultureel

HILVERSUM - Wie vrijdag 29, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli omcirkeld had in de agenda vanwege Hilversum Alive kan weer nieuwe plannen maken. Stichting Hilversum Alive heeft zojuist laten weten dat het driedaagse evenement niet doorgaat. De gemeente krijgt de zwarte piet toebedeeld.

"We zijn tot de conclusie gekomen dat er helaas niet voldoende draagvlak is binnen de gemeente Hilversum om dit jaarlijks tereugkerende visitekaartje voor Hilversum te kunnen organiseren", meldt de stichting in het persbericht.

Op de schop
En dat terwijl er voor de komende editie nieuwe plannen waren gemaakt. Hilversum Alive zou op de schop gaan. Een voorbeeld daarvan is dat de stichting vanaf nu verantwoordleijk zou zijn voor het gehele evenement, waaronder de beveiliging, de podia, voorzieningen, EHBO et cetera. Die taken lagen altijd bij de horeca-exploitanten. Zij gaven voorheen invulling aan het festival. 

Hilversum Alive Parade
"Met dit besluit kon onder meer de programmering beter en thematisch op elkaar worden afgestemd, zodat er voor alle doelgroepen iets te beleven zou zijn. Daarnaast zou er meer aandacht geschonken gaan worden aan de allerkleinsten, met een stormbaan en activiteiten op de Groest, zou er een Hilversum Alive Parade worden georganiseerd op en rond de 's-Gravelandseweg en de Schoutenstraat met een afwisseling van kleinkunst, mini-culturele events, ambachten, proeverijen", zijn de voorbeelden van vernieuwing.

Subsidie
Maar zover komt 't dus niet. Eind vorige week ontving de stichting bericht van de gemeente dat de aangevraagde subsidie om Hilversum Alive mogelijk te kunnen maken niet geheel is toegekend. "Met dit besluit is een sluitende begroting voor Hilversum Alive niet te realiseren en heeft de stichting de conclusie moeten trekken dat de gewenste uitvoering hiermee niet mogelijk is."

Kleinschaliger
De stichting meldt dat dat zij gekeken heeft naar alternatieven zoals een kleinschaliger evenement met alleen podia op de Kerkbrink, het Keiplein en het Marktplein. Na de ervaring van vorig jaar, toen het podium op de Groest wegviel, is voor de organisatie duidelijk dat een kleinere opzet een slecht idee is. 

Vergevorderd
"We betreuren ten zeerste dat we dit besluit hebben moeten nemen, uiteraard omdat de voorbereidingen al in een vergevorderd stadium waren en de programmering al min of meer in kannen en kruiken was, maar voornamelijk voor Hilversum, als Mediastad, zelf", aldus de stichting.

Feestjaar
Verder zegt de stichting het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente in het feestjaar van '100 jaar Hilversum Mediastad' het gevraagde en benodigde subsidiebedrag maar voor een klein deel heeft toegekend. 

UPDATE
In een reactie laat de gemeente weten dat zij netjes de jaarlijkse subsidie van 15.000 euro heeft overgemaakt. Alleen heeft de stichting voor deze editie een subsidieaanvraag ingediend van 55.000 euro. Die 40.000 euro is niet zomaar even uit de begroting te halen en al zeker niet door een demissionair college. 'Not amused' zijn ze in het raadhuis met het feit dat de stichting de schuld volledig in de schoenen schuift.

Daarnaast doet de gemeente nog een oproep aan alle horeca-ondernemers. Nu komt financiering en organisatie aan op een klein deel van de ondernemers. Meer deelnemers zouden de lusten en lasten met elkaar moeten delen. 

Uit de krant