Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

De Gijsbrecht onthaalt Het Gooi Bevrijd

Cultureel

HILVERSUM - De Gijsbrecht van Amstelstraat viert op zondag 6 mei het bevrijdingsweekend in stijl. Winkeliers, horeca en bezoekers onthalen de karavaan van Het Gooi Bevrijd op feestelijke wijze. De stoet van ruim honderd originele voertuigen en motoren kan rekenen op vlaggen, Lindy Hop­dansers, draaiorgelmuziek en traktaties voor de kinderen.

Het Gooi Bevrijd is jaarlijks een groot evenement in de regio in het weekend van Bevrijdingsdag 5 mei. Een groep vrijwilligers slaat een bivak op in Blaricum, van waaruit met een stoet van ruim honderd – vaak originele, en vakkundig gerestaureerde - militaire voertuigen ritten door het Gooi worden gemaakt. Net als voorgaande jaren hopen ook enkele veteranen, bevrijders van toen, mee te rijden met de colonne. Net als een zangeres die liedjes ten gehore brengt die passen bij de meidagen
van 1945.

Op uitnodiging van De Gijsbrecht van Amstelstraat rijdt de stoet zondagmiddag 6 mei door de straat vanuit de richting Weesp. De stoet kan vanaf 14.00 uur worden verwacht op de straat. Dat zal stapvoets gebeuren zodat alle gelegenheid is om de voertuigen en hun berijders en passagiers te onthalen, net zoals dat 73 jaar geleden gebeurde.

De ondernemers van De Gijsbrecht van Amstelstraat zijn vereerd met dit bezoek aan hun winkelgebied en organiseren een warm onthaal van de veteranen en de vele vrijwilligers. Veel winkeliers en horeca zijn open die middag, zij versieren hun zaken en de straat met vlaggetjes en ballonnen in rood-wit-blauw en oranje. Ook gaan de vlaggen uit, net als de rode lopers. Er is muziek zoals die in de jaren veertig klonk, toepasselijk gespeeld door een draaiorgel.

"We zijn ongelooflijk trots dat deze bijzondere stoet onze straat aandoet", zegt Renske Schriemer, voorzitter van het Ondernemersfonds van De Gijsbrecht. "We vinden het bewonderenswaardig dat deze groep mensen de herinneringen aan de oorlog maar vooral de bevrijding levend houdt. Met 'De Gijsbrecht bevrijd' dragen we graag bij aan dit evenement. We hopen op een mooie dag met elkaar."

Uit de krant