Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Martine Letterie verzorgt Bill Minco-lezing

Cultureel

HILVERSUM - Schrijfster Martine Letterie verzorgt vrijdag 4 mei tijdens de Dodenherdenking in Hilversum de zevende Bill Minco-lezing. Thema van de bijeenkomst in Gooiland is dit keer 'Verzet als voorbeeld'. 

Letterie vertelt in haar lezing over de geschiedenis van haar communistische grootvader en verzetsheld Martinus Letterie, die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. Ze stelt de vraag welke lessen we kunnen trekken uit de verhalen van de verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Van de hand van de schrijfster verschenen diverse historische kinderboeken. In 2015 schreef zij onder meer het boek Eenzaam in de oorlog, gebaseerd op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn.

De Bill Minco-lezing, genoemd naar de bekende verzetsstrijder en oud-Hilversums gemeenteraadslid en wethouder, is een vast onderdeel van de 4 mei herdenking in Hilversum.

Herdenkingsboekje
Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Dit jaar is het thema 'Verzet als voorbeeld'. Burgemeester Broertjes houdt tijdens de herdenkingsbijeenkomst een lezing over dit thema. Hij onderzoekt de verantwoordelijkheid die in verzet komen met zich meebrengt en nuanceert het heersende beeld over vervolging en verzet.

Opdat wij niet vergeten
Bezoekers aan de herdenkingsbijeenkomst ontvangen bovendien het boekje Opdat wij niet vergeten. In dit boekje tekenen burgemeester Pieter Broertjes en Margot Kistemaker de verhalen op van 25 Hilversumse verzetshelden. Alle 25 mannen lieten het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun namen zijn gebeiteld in een plaquette, die zich bevindt in de Burgerzaal van het Hilversumse Raadhuis.

Programma
18.00 uur – 18.30 uur - Inloop via Theaterentree Luitgardeweg, Theater Gooiland.
18.30 uur – 19.30 uur - Toespraak burgemeester Pieter Broertjes.
- Bill Minco-lezing door Martine Letterie
- Muzikale ondersteuning door Jiddisj Koor Hejmisj Zain
- Gedicht voorgedragen door Lisette Bosman en Jan Distelblom

Stille tocht
Aansluitend is er een stille tocht naar het verzetsmonument in het Rosarium, Boomberglaan, Hilversum.
19.58 uur: De 'Taptoe' door politiekorps Excelsior.
20.00 uur: Twee minuten stilte en vervolgens defilé waarbij de mogelijkheid wordt geboden om bloemen/kransen te leggen.
20.30 uur: Concert door Toonkunstkoor Hilversum in de Evangelisch Lutherse kerk.

Uit de krant