Afbeelding
Foto: Michael Bosboom

Buitenexpositie Terug naar 1940 – 1945 op Kerkbrink

Cultureel

HILVERSUM - De expositie 'Terug naar 1940 – 1945' over Hilversum in de Tweede Wereldoorlog, is zondag op de Kerkbrink geopend. Naast foto's en verhalen van toen heeft de Hilversumse fotograaf Ahmet Polat de oorlog op een eigentijdse manier vastgelegd met re-enactment; het naspelen van gebeurtenissen.

Gemeente en Museum Hilversum vragen met de expositie aandacht voor het onderzoek naar Hilversum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Pieter Broertje overhandigde daarbij het boekje 'Opdat wij niet vergeten' aan vier generaties familieleden van verzetsheld Jan Verschure.

(de tekst gaat verder onder deze foto)

Foto Stijn Nuvemann

Het onderzoek naar Hilversum in de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Onderwerpen als de Joodse gemeenschap, de NSB, het dagelijks leven, de Duitse aanwezigheid, de omroepen en de media, het verzet en het politiek bestuur, worden onderzocht onder leiding van Geraldien von Frijtag, onderzoekster aan de Universiteit Utrecht. "Sinds de presentatie van de twee eerste deelstudies vorig jaar, zijn vier Utrechtse geschiedenisstudenten elk hun eigen onderzoek gestart. Dinsdagavond 1 mei om 20:00 uur presenteren twee van hen enkele pareltjes uit hun speurwerk in Museum Hilversum." Het onderzoek wordt in 2020 afgerond.

Rein Brobbel verrichtte onderzoek naar de Duitse aanwezigheid in de mediastad. In Duitse archieven ontdekte hij een belangrijke nieuwe bron: de nagenoeg volledige correspondentie van een Duitse dame die in Hilversum het Wehrmachtheim aan de 's-Gravelandseweg bestierde', aldus Von Frijtag. "Deze nog niet eerder geraadpleegde collectie geeft een uniek kijkje in de keuken van de Duitse Ortskommandantur, de relaties binnen het Duitse kamp en de omgang met Hilversummers. Lukas van der Sman verdiept zich in het Hilversumse verzet. In zijn presentatie wordt het verhaal verteld van een tot nu toe onbekend gebleven verzetsman en zijn spionagegroep Dienst Wim. Een verhaal dat de veelzijdige rol van de NSF onderstreept, indertijd de grootste werkgever in Hilversum."

Polat heeft foto's gemaakt met re-enactment; het naspelen van gebeurtenissen. Ook vlak na de oorlog werden Hilversumse verzetssituaties nagespeeld voor een tentoonstelling bij Wortelboer (nu Perrysport). Met jongeren van het A. Roland Holst College zijn oorlogsverhalen in beeld gebracht. De expositie is ook een platform en een uitnodiging aan iedereen om verhalen te delen en zo mee te helpen aan het Hilversumse verhaal.

De buitententoonstelling is gratis en dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur te bezoeken. De lezing op dinsdag 1 mei om 20:00 uur is gratis te bezoeken.

Uit de krant