Van linksaf: Berry Calis, Gerard Kamer en Jorn Hulsman van 't Oor hebben zin in het feestje zaterdag.
Van linksaf: Berry Calis, Gerard Kamer en Jorn Hulsman van 't Oor hebben zin in het feestje zaterdag. Foto: Bastiaan Miché

'Platenhuis 't Oor heeft altijd gedraaid op de liefde voor muziek'

Bedrijven

HILVERSUM - Het mag dan ongebruikelijk zijn, maar dat past ook wel bij Platenhuis 't Oor. Daarnaast bestaat de winkel deze maand daadwerkelijk 33 1/3 jaar. Gezien de hernieuwde liefde voor vinyl is dat meer dan genoeg reden voor eigenaar Gerard Kamer om dit jubileum te vieren.

"Mensen denken dat dit jubileum een grap is, maar dat is echt niet zo", benadrukt Kamer. "Ik wilde iets met 33 jaar doen. Maar ik ben hier in februari 1985 begonnen en in februari is het koud. Gezien de vernieuwde belangstelling voor vinyl en het toerental van 33 1/3 van de elpee kwam ik uit op dat jubileum en dus ook in juli", luidt de verklaring.

Tastbaars
Het feestje zaterdag is geheel opgehangen aan de comeback van de elpee. Die hernieuwde belangstelling vindt Kamer gezien de digitale ontwikkelingen verrassend, al snapt hij wel dat veel mensen het prettig vinden iets tastbaars te kunnen pakken.

Spotify
Voor verzamelaars, die het Hilversumse platenhuis nog altijd goed weten te vinden, is dit belangrijk. Zo kunnen zij een collectie opbouwen. Dat is toch van een andere orde dan een lijst samenstellen op Spotify, geeft muziekliefhebber Kamer aan.

Verstandsverbijstering
Met zijn liefde voor muziek is een belangrijk aspect genoemd van het succes van de platenzaak, die hij naar eigen zeggen "in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gekocht". Waar Hilversum in het verleden wel zeven à acht muziekwinkels telde, is alleen 't Oor nog over. "Het heeft hier altijd gedraaid op mijn liefde voor muziek", stelt de eigenaar.

Nederlandstalig
Kennis van zaken en een breed repertoire zijn de andere aanwijsbare redenen waarom 't Oor nog altijd bestaat. Het assortiment is altijd meer geweest dan van ABBA tot Zappa, zoals Kamer het zelf zegt. Liefhebbers en verzamelaars weten dat het platenhuis ook genres in de bakken heeft staan die elders niet te vinden waren of zijn, zoals metal, hiphop en reggae. "Maar we ontwikkelen ons ook. Na het omvallen van de Free Record Store ben ik bijvoorbeeld meer Nederlandstalige muziek gaan verkopen."

Programma
Zaterdag is het feest in de platenzaak aan de Leeuwenstraat. Er is veel vinyl te koop. Kamer zegt dat hij een berg aan elpees heeft gespaard, die tijdens de jubileumviering in de bakken te vinden zijn. Deejaymoos draait op authentieke wijze platen met draaitafels.

Instore-optredens
Daarnaast zijn er vier instore-optredens, een fenomeen waar 't Oor bekend om staat. Yorick van Norden speelt om 11.30 uur. Om 14.00 uur verschijnt Tim Knol in de winkel. Hij speelt eerst, signeert daarna en draait vervolgens nog plaatjes. The Weird Ears sluiten om 17.30 uur met hun eerste live-optreden ooit de dag af.

Afbeelding

Uit de krant